Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

10 leggyakoribb mérgező szobanövény, amiről eddig talán nem is tudtál

2024. 04. 04. 11:59:00 HillVital

A szobanövények lakásunk egyik legszebb díszei. Azonban léteznek mérgező szobanövények is, melyek főleg kisgyermek jelenlétében igen nagy problémát tudnak okozni.
 

Ha a felsoroltak közül találsz olyat, amely megtalálható nálatok, vagy esetleg nagyszülőknél, akkor, kisgyermek jelenlétekor érdemes megszabadulni tőlük. A legegyszerűbb, ha olyan helyre tesszük, ahol nem érik el.

 

Nézzük is akkor, hogy mi az a 10 leggyakoribb mérgező szobanövény, amiről eddig talán nem is tudtál:

 

Szobai ciklámen

Szobai ciklámen

A szobai ciklámen az egyik legkedveltebb cserepes növény. Többféle színben is létezik, egészen a fehértől a liláig. Virága és szára enyhén mérgező hatásúak, hányást, hasmenést és gyomorfájást okoz. Földalatti gumója viszont erősen mérgező! Egy-két gumó elfogyasztása hányást, hasmenést illetve általános rosszullétet okoz. 2-nél több gumó elfogyasztásakor súlyosabb tünetek léphetnek fel, mint a bélrendszeri panaszok, erős hányás-hasmenés, szédülés, görcsök, fokozott izzadás, de egyes esetekben akár légzési nehézség és átmeneti bénulás is előfordulhat!

Buzogányvirág

Buzogányvirág

Leveleinek színét és méretét eltekintve számos változata létezik. A növény minden része mérgező, kalcium-oxalátot, oxálsavat, valamint cyanogén-glükozidot tartalmaz. A virág vagy levél elrágcsálásának következményei hamar jelentkeznek. Égő-maró érzés a torokban és a szájban. Ennek következtében a megduzzadt nyálkahártyák miatt nyelési nehézségek súlyosabb esetben beszédképtelenség is felléphet.

Mikulásvirág

Mikulásvirág

A mikulásvirág piros, egyes esetekben sárga leveleinek köszönhetően a novemberi és karácsonyi ünnepek kedvelt szobanövénye. A kutyatejfélék családjába tartozik, így mérgező tejnedvet tartalmaz. A növény minden része mérgező. A tejnedv a bőrre kerülve irritációt, lenyelve pedig már kis mennyiségben is hányást és hasmenést okoz.

Könnyezőpálma

Könnyezőpálma

A nagy, szabdalt levelű könnyezőpálma vagy más nevén filodendron, akár 25-30 évig is elél. Az emberre veszélyes anyagot – amit a dzsungelek vadászai nyílméregként használnak – különös, pikkelyes gyökere, illetve az életében egyszer hozott kukoricacsőre emlékeztető virága tartalmazza. Gyökerének a nedve már a bőrre kerülve is kivörösödést okoz. Szájüregben a nyelven és a torokban égető érzés jelentkezik. Súlyosabb esetben akár fulladást is okozhat.

Szobai kankalin

Szobai kankalin

Rengeteg színű változata ismert. Levele és hajtása is mérgező, ugyanis olyan tejnedvet termel, amely különösen kisgyermekek esetében viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben hólyagokat, súlyosabb estben pedig akár légzészavart is okozhat.

Fikusz

Fikusz

Több fajtája is létezik, melyeket elsősorban a levelei alapján lehet megkülönböztetni. A fikusz levelében és szárában található mérgező tejnedv gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz. Ezek elrágcsálása erős hasfájást, hasmenést illetve hányást okozhat. Súlyosabb esetben, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén akár fulladást is okozhat.

Kroton

Kroton

A kroton egy trópusi cserje, amely elsősorban színes és különböző formájú levelei miatt közkedvelt szobanövény. Egy példányon zöld, sárga és vörös, lándzsahegyre emlékeztető levelek találhatóak meg. A kutyatejfélék családjába tartozó növény, ezért levele és szára is mérgező tejnedvet tartalmaz. Bőrre kerülve vörösödést és viszketést, míg gyomorba kerülve hányást, hasmenést és égő érzetet okoz.

Jácint

Jácint

Bár a jácint elsősorban kerti növény, Nőnap körül azonban szinte minden lakásban megtalálható belőle egy-egy példány. Illata és virága miatt igen közkedvelt. Azonban fontos tudni, hogy a jácint mérgező, pontosabban a növény minden része mérgező, kalcium-oxalát kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, valamint irritálják a nyálkahártyát. A mérgező anyag akár a kezünkről is a szervezetbe kerülhet, ezért gondozása után alaposan mossunk kezet.

A jácint illata mérgező-e?

A jácintok illata általában nem mérgező az emberek számára, de néhány ember érzékeny lehet rájuk.

 

 

Amarillisz

Amarillisz

Az amarillisznek vagy más nevén hölgyliliomnak 60-70cm hosszú keskeny levelei vannak, melyek egyidejűleg jelennek meg a hengeres virágszárral. Hatalmas virágai fehér, piros vagy rózsaszínűek. Azonban a növény minden része mérgező. A szervezetbe kerülve gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, melyeket gyakran hányás és hasmenés is kísér.

Anyósnyelv

Anyósnyelv

Az anyósnyelv mérgező növény, melynek levele és hajtása is mérgező hatással rendelkezik. Ezeket elrágcsálva hányást és hasmenést okoz.