Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Önálló túrázás mesterfokon: Tippek a biztonságos és izgalmas egyedüli túrához

2023. 07. 03. 11:20:00 hillvital.hu

A kirándulás egyedül fantasztikus élmény lehet, de fontos előzetesen felkészülni, hogy biztonságos legyen az út.

Íme néhány dolog, amire figyelni kell, és amik mindenképpen legyenek nálad:

 

Térkép és iránytű: Még akkor is, ha GPS-t használsz, mindig legyen nálad térkép és iránytű, mivel a mobiltelefonok nem mindig működnek elvárásaink szerint.

 

Víz és ital: Fontos, hogy elegendő mennyiségű vízzel rendelkezz, különösen hosszabb túrák során. Az időjárás és az útviszonyok függvényében módosítsd az italfogyasztást. Legyen nálad legalább 1,5-2 liter folyadék. Ha nem iszol órákig, akkor romlik a teljesítményed és koncentrációs problémák is kialakulhatnak. Természetes gyümölcslevek, például narancslé vagy almalé is jó választás lehet, mivel gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Azonban fontos figyelni a cukortartalomra, és lehetőleg frissen facsart változatot választani. A legfontosabb és alapvető ital a túrázás során. Mindig vigyél magaddal elegendő mennyiségű vizet, hogy folyamatosan hidratált maradj. Ha hosszabb túrára indulsz, fontolóra veheted a kulacs vagy a hidratációs hátizsák használatát.

 

Élelem: Egy kis élelem mindig legyen nálad, még ha csak rövid kirándulásra indulsz is. Zsíros és fehérje- és szénhidráttartalmú ételeket is vigyél magaddal.

 

Ruházat és cipő: Az időjárásnak megfelelő ruházatot viselj, és legyen nálad egy tartalék réteg is, mert az időjárás hirtelen változhat. Kényelmes, megfelelő cipőt válassz az adott terepnek megfelelően.

 

Időjárás előrejelzés: Ellenőrizd az időjárás előrejelzést, és ha rossz idő várható, akkor fontos, hogy megfelelően felkészülj rá.

 

Elsősegély felszerelés: Mindig legyen nálad egy kis elsősegély felszerelés, amely tartalmaz kötszert, ragtapaszt, fertőtlenítőszert és egy kis szerszámot. Ha allergiás vagy a méh vagy a darázscsípésre, akkor menj biztosra! Legyen nálad kalcium tabletta, de érdemes egy orvossal is beszélned, hogy mi legyen nálad ilyenkor még.

 

Mobiltelefon: Vigyél magaddal teljesen feltöltött mobiltelefont, de ne csak rá támaszkodj. Az egyes területeken lehet, hogy nincs jel.

 

Vészjelző eszköz: Ha a terület elhagyott vagy veszélyes lehet, akkor egy vészjelző eszköz, például síp vagy jelzőfáklya is jó, hogy nálad legyen. Érdemes vinni magaddal egy kést is, ha valamit el kell vágni vagy ki kell bontani. Önvédelemnek is jó, de ettől azért hazánkban nem igazán kell tartani.

 

Személyazonosság és készpénz: Vigyél magaddal azonosító okmányokat és készpénzt, valamint egy kis tartalékot sürgősségi helyzetekre.

 

Tudatosság és tervezés: Tervezd meg a kirándulást előre, és hagyd valakinek tudomására, hogy merre indulsz, és mikor tervezel visszatérni. Rendszeresen tájékoztasd őket a helyzetedről.

 

Fizikai felkészülés: A túrázás egyedül sok esetben nagy kihívást is jelenthet. Mindenképp győződj meg róla, hogy fizikailag fel vagy készülve a kirándulásra, és ismerd saját korlátaidat. Ne vállalj olyan túrákat, amelyekre nincs felkészülve.

 

Környezetvédelem: Tartsd tiszteletben a természetet, és ne hagyj hátránya szemetet vagy káros hatásokat.

 

Állatok és növények: Legyél óvatos vadállatokkal és növényekkel kapcsolatban, és tartsd be a helyi szabályokat.

 

Mentőszolgálat: Tudjuk, hogy a kirándulás veszélyekkel is járhat. Ismerd a helyi mentőszolgálat elérhetőségeit, és tudj róluk információkat, ha szükséges.

 

Tudasd a barátaiddal vagy a családtagjaiddal, hogy hová mész túrázni. Mondd el, hogy honnan indulsz, hová érkezel és mikor ér véget a túra. A túra végeztével hívd fel őket. Ha ne adj isten baj történne, akkor nem mindegy, hogy hány nap után kezdik el a keresést.

 

Csökkentsd az eltévedés kockázatát! Érdemes olyan terepre menned, amit már ismersz. Ha nem olyan helyre mész, akkor szerelkezz fel eszközökkel amelyek segítenek a tájékozódásban. Az okostelefonodra tölts le a legfrissebb GPS alkalmazást, de érdemes lenni nálad egy hagyományos térképnek és iránytűnek is.

 

Nem ajánlott elhagynod a kijelölt túraútvonalat. Megelőzheted az eltévedést és ha valami baj történik, akkor sokkal hamarabb megtalálnak.


10 hasznos tipp ha egyedül mész túrázni.