Nem nevezhetjük túlzásnak ha azt mondjuk, hogy a vércukorszint normál szinten tartása életbevágóan fontos.
A krónikusan magas vércukorszint szinte már méregnek számít az egész szervezet számára.
Lerombolja a sejteket valamint az ereket, szívrohamhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez, stroke-hoz, idegrendszeri problémákhoz, vesebetegséghez és még akár vaksághoz is vezethet. Viszont egy jól összerakott étrenddel nagyon könnyen egyensúlyban lehet tartani.
Mutatunk most neked 10 olyan ételt amelyek teljesen természetesen szabályozzák a vércukorszintet. Íme, a 10 legjobb étel a vércukorszint csökkentésére!
Áfonya: Az áfonyában megtalálható bioaktív összetevő képes növelni az inzulinérzékenységet valamint csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyeit. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztasz, akkor az megnöveli az inzulin termelést ami pedig inzulinrezisztenchiához aztán pedig 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Avokádó: Igaz hogy magas az avokádó zsírtartalma, de ez ne ijesszen meg. Mono telítetlen zsírsavak találhatóak benne amelyek lelassítják a cukor bekerülését a véráramba és így sokkal kevesebb inzulintermelésre ösztönzi a szervezetet. Tartalmaz még béta-szitoszterint is ami csökkenti a gyulladásokat is. Már negyed avokádó is elég egy nap amennyiben odafigyelsz a napi kalóriabevitelre. Nagyon finom az avokádó olaj amit használhatsz salátákhoz.
Chia mag: A chia egy olyan ősi gluténmentes gabona amit már évszázadok óta használnak. Képes stabilizálni a vércukorszintet valamint javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomást is. Tartalmaz még gyulladáscsökkentő összetevőket is de található benne még rost, magnézium, kálium, folsav és kalcium is.
Fahéj: Közismert fűszer a fahéj, ami segíti az izmok és a májsejtek válaszát az inzulinra, így pedig támogatja a fogyókúrát is. Ha jobb az inzulin válasza a szervezetben, akkor sokkal jobb a vércukorszint és így kevesebb inzulint juttat be.
Mangó: Nagyon édes gyümölcs a mangó, mégis képes csökkenteni a vércukor szintjét. Ezt még csak egyes tanulmányok és kutatások bizonyították. Az viszont vitathatatlan, hogy a mangó 20 fajta vitamint és ásványi anyagot tartalmaz köztük a C- és az A-vitamint. Rendkívül magas a rosttartalma.
Szezonális fűszerek: Egyes ilyen fűszerek mint a görögszéna, kurkuma, a gyömbér, a koriander segítik a glükóz és a koleszterin anyagcseréjét is. Csökkentik az inzulinszintet és a vércukorszintet is.
Olívaolaj: Ez is mint az avokádó gazdag Mono telítetlen zsírokban, ezáltal a zsírlerakódások kívül az inzulinrezisztenciát is képes megelőzni.
Tojás: A tojás képes megfékezni az étvágyat így pedig csökken az étkezések után létrejött inzulinválasz is. Egyes tanulmányok megerősítették, hogy akik tojást fogyasztanak reggelire sokkal kevesebb kalóriát fogyasztanak nap közben.
Ecet: Az ecet csökkenti az inzulin és a vércukorszintet valamint teltségérzetet és előidéz. Több kutatás is bizonyítja, hogy akik étkezések előtt ecetet fogyasztanak, sokkal jobb lesz az étkezés utáni inzulin és vércukor értékük. Ajánlott az egyszerű étkezési és az almaecet is. A balzsamecet viszont nem ajánlott mert magas a cukor tartalma.
Cseresznye: Ez lehet furcsán hangzik de a cseresznye piros színét a benne található anthocyanin adja ami viszont jelentősen csökkenti a vércukorszintet. Ez egy antioxidáns ami csökkentheti akár 50%-al is az inzulintermelést. Véd még a szívbetegség és a daganatos betegségek kialakulása ellen is.
+1 Blood Sugar Guard Vitamin: Ez egy olyan étrend-kiegészítő ami tartalmaz gurmar kivonatot, őrölt fahéjat és krómot is. Ezek az anyagok együttesen nagyban hozzájárulnak az optimális vércukorszinthez.