Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A cöliákia és a gluténérzékenység

2023. 11. 17. 09:44:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A cöliákia egy krónikus autoimmun betegség, amely a vékonybélben fordul elő, és a glutén nevű fehérje okozza.

A glutén egy olyan fehérje, amely természetesen megtalálható gabonafélékben, például búzában, árpában és rozsban.

Amikor egy olyan személy, akinek cöliákiája van, glutént fogyaszt, az immunrendszere megtámadja a vékonybél nyálkahártyáját, ami károsodást okoz.

 

A cöliákia tünetei változatosak lehetnek, és az érintett személytől függően eltérhetnek. Néhány gyakori tünet a következők lehetnek:

 1. Hasmenés.

 2. Hasfájás.

 3. Puffadás és gázképződés.

 4. Súlyvesztés.

 5. Gyengeség és fáradtság.

 6. Emésztési problémák.

Az érintetteknek hosszú távon súlyos károsodást okozhat a vékonybél nyálkahártyájának károsodása, ami a tápanyagok felszívódását nehezíti meg. Ez a tápanyaghiány különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, például vérszegénységhez, csontproblémákhoz, és más krónikus betegségekhez.

 

A cöliákia diagnózisát általában az alábbi lépések segítségével állítják fel:

 1. Orvosi kivizsgálás: Ha valaki a cöliákia gyanújával fordul orvoshoz, az orvos először anamnézist vesz fel és fizikális vizsgálatot végez. Az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről és az étrendjéről.

 2. Vérvizsgálat: A cöliákia gyanúja alapján vérvizsgálatot végeznek. A leggyakrabban használt vérvizsgálatok közé tartozik az anti-transzglutamináz és az anti-endomysium (EMA) antitestek mérése. A cöliákiában szenvedők általában emelkedett szintű antitestekkel rendelkeznek.

 3. Szövettani vizsgálat: Ha a vérvizsgálat pozitív eredményt mutat, az orvos vékonybélbiopsziát végez. Ennek során egy vékony műszerrel (endoszkóppal) mintákat vesznek a vékonybél nyálkahártyájáról. A szövettani vizsgálat segít az orvosnak megállapítani, hogy a vékonybélben van-e a cöliákiára jellemző károsodás, például a bélbolyhok károsodása.

Ha mind a vérvizsgálat, mind a szövettani vizsgálat cöliákia jelenlétét mutatja, akkor a diagnózis felállításra kerül. Az étrendi változtatásoknak, azaz a gluténmentes étrend bevezetésének a kezelés része lesz.

 

A cöliákia kezelése a következőket tartalmazza:

 1. Gluténmentes étrend: A cöliákia kezelésének alapja a gluténmentes étrend. Ennek során teljesen ki kell iktatni az étrendből a búzát, árpát, rozst és az ezekből készült élelmiszereket. Fontos gondosan ellenőrizni az élelmiszerek összetevőit és a termék címkéit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tartalmaznak glutént.

 2. Dietetikus tanácsadás: Sok cöliákiás beteg egy dietetikus segítségét veszi igénybe azért, hogy megtanulja, hogyan kell helyesen összeállítani a gluténmentes étrendet, és hogy elkerülje a rejtett gluténtartalmú élelmiszereket.

 3. Rendszeres ellenőrzések: A cöliákiás betegeknek rendszeresen orvosi ellenőrzésekre kell járniuk, hogy nyomon kövessék a betegségüket és ellenőrizzék a vékonybél állapotát.

A gluténmentes étrend betartásával a cöliákia tünetei általában enyhülnek vagy megszűnnek, és a vékonybél nyálkahártyája helyreáll. Fontos azonban szigorúan betartani az étrendet, mivel még kis mennyiségű glutén is károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját és súlyos tüneteket okozhat.

 

A cöliákia és a gluténérzékenység