A fehér tea fogyasztása számos pozitív egészségügyi hatással bír…
Napjainkban a legkiválóbb minőségű fehér tea Dél-Kínából származik. Azért számít különlegesnek és ritkaságnak, mivel egy évben, kora tavasszal, mindössze két napig szedhető meg a levélke. Szedését kézzel végzik, nehogy megsértsék a a minőségű alapanyagot.
A három legnépszerűbb fehér tea:
- Kínai Pai Mu Tan:ez talán az egyik legnépszerűbb, organikusan (bio) is termesztett, fűszeres aromájú főzetet ad.
- Kínai Ezüst Tű : igazi ritkaság ez az ezüstös tea, csak márciustól áprilisig szedhető, lágy aromájú főzetet ad.
- Kínai "Snow Buds" : a délkeleti kínai hegyekben csak 1000 m magasan terem. Világoszöld, enyhén fűszeres, mégis lágy, kissé gyümölcsös, különleges aromát ad a főzete.
Azokat a teaféléket nevezik fehér teának, melyeket a szüretelést követően csupán szárítanak, egyéb emberi beavatkozást nem igényelnek. Az igazi fehér teát csupán az év bizonyos időszakában tudják előállítani. Az éppen kibontakozás előtt álló fiatal hajtásokat használják fel hozzá. A fehér tea fogyasztása számos pozitív egészségügyi hatással bír.
A fehér tea kétszer olyan erős antioxidáns hatású ital, mint a zöld tea. Fogyasztásának köszönhetően a szervezetet károsító szabadgyökök jóval kisebb mértékben tudják kifejteni hatásukat. A fehér tea segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, lassítja az öregedést, miközben a keringési rendszert érintő betegségek kockázatát is csökkenti.
A fehér tea zsírégető hatása miatt remek kiegészítője lehet számos diétás étrendnek is. Kutatások szerint fogyasztásával megakadályozható a zsír lerakódása, hatóanyagai elősegítik a zsírsejtek leépülését a szervezetben. Emellett éhségcsökkentő hatása is segíti a fogyókúra sikerét.
A fehér tea sokkal világosabb más teákhoz képest, leginkább könnyű fehérboréra emlékeztet a színe.
Elkészítése:
1 liter fehér teához kb. 10 g tealevélre lesz szükséged. Forralj fel vizet, majd várj egy kicsit, hogy hűljön le a víz kb. 80 fokra. Ezután a vizet öntsd a tealevelekre. Az alacsonyabb hőmérséklet azért fontos, hogy a tealevelekben lévő hasznos anyagok ne illanjanak el. Kb. 3-5 perc áztatási idő után már fogyaszthatod is.