Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulás kezelési lehetőségei

2023. 04. 21. 12:31:23 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A csontritkulás, más néven osteoporosis, egy olyan állapot, amikor a csontok elvesztik sűrűségüket és szilárdságukat, ami fokozza a törések kockázatát.

 


Az életkor előrehaladtával, hormonális változásokkal, genetikai tényezőkkel és életmódbeli szokásokkal összefüggésben alakulhat ki, azonban szerencsére számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a csontritkulás kezelésére vagy megelőzésére.

 

Kalcium- és D-vitamin pótlás: A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel fontos a csontritkulás kezelésében. A kalcium az ép csontszövet alkotóeleme, míg a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a szervezetben.

 

Biszfoszfonátok: Ez egy gyógyszercsoport, amely gátolja a csontból történő kalcium lebomlását, ezáltal csökkenti a csontvesztést és növeli a csont sűrűségét. A biszfoszfonátok hosszú távú alkalmazása csökkentheti a törések kockázatát.

 

Szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok: Ezek olyan gyógyszerek, amelyek az ösztrogénreceptorokra hatnak a csontszövetben, és segíthetnek a csontvesztés csökkentésében.

 

Denosumab: Ez is egyfajta gyógyszer, amely gátolja a csontlebontást, és csökkenti a törések kockázatát.

 

Teriparatid: Ez szintén egy speciális gyógyszernek számít, amely segít az új csontszövet képződésében, és csökkenti a törések kockázatát. Azonban csak bizonyos esetekben alkalmazzák.

 

Életmódváltás: Az egészséges életmód megváltoztatása is fontos a csontritkulás kezelésében. Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás (beleértve az erősítő gyakorlatokat is), valamint megfelelő súlykezelés mind hozzájárulhatnak a csontritkulás kezeléséhez és megelőzéséhez.

 

Fizioterápia és rehabilitáció: Azoknak, akik már csonttörést vagy más súlyos következményeket szenvedtek el a csontritkulás miatt, fizioterápia és rehabilitáció segíthet. Speciális gyakorlatok és terápiás módszerek, például egyensúlyfejlesztő, valamint erősítő gyakorlatok, járástréning, és testtartás javítása is része lehet a kezelési tervnek.

 

Hormonpótló terápia: Menopauza idején az ösztrogénszintek csökkennek a női szervezetben, ami hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. Hormonpótló terápia az ösztrogén és progeszteron hormonok pótlását jelenti, és bizonyos esetekben hatékony lehet a csontritkulás kezelésében, különösen a menopauza időszakában lévő nők esetében. Azonban a hormonpótló terápiát csak az orvosi javaslatra és szigorú orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, mivel számos mellékhatása és kockázata lehet.

Egy idős hölgy csuklófájdalommal

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csontritkulás csontritkulás kezelése