Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A csontritkulásról

2022. 02. 19. 12:55:00 hillvital.hu

A csontritkulás sajnos egyre elterjedtebb betegség, amely jellegzetes tünetekkel jelentkezik.
 

A csontritkulás világszerte nagyjából több mint 100 millió embert érint.
 

Magyarországon úgy a lakosság 7-10%-át érinti. Ahogy kitolódik az átlagéletkor, úgy nő az érintettek száma is. A nőknél négyszer gyakoribb a csontritkulás előfordulása mint a férfiaknál. A változókorban szinte minden harmadik nő szenved ebben a betegségben de az időskorúaknál is előfordul sokszor.
 

Azért veszélyes, mert ha a ritkulás eléri a törésre hajlamosító mértéket, akkor szinte bármilyen kisebb sérülések esetén is könnyedén eltörhet a csont.
 

Megfelelő életmóddal, étrenddel megelőzhető, vagy legalább is lassítható a folyamat. Az emberi csontozat az egyes életkorokban változik. Kb. 30-40 éves korig tart a csúcs- csonttömeg kialakulása. Ettől kezdve évente némi csökkenést mutat, azaz a csontozat az idő múlásával szépen lassan leépül. Ennek a folyamatnak köszönhetően az életünk első 40 évében különösen oda kellene figyelnünk a csontozatunk állapotára, megfelelő védelmére. A nőknél a jelentős csonttömegvesztés sajnos sokkal hamarabb következik be (többnyire a változókorban). A férfiaknál ez akár 10-15 évvel később indul meg.
 

Már fiatalkorban oda kellene figyelni a csontok védelmére, és maximális mennyiségű és minőségű csúcs-testtömeget kellene kialakítani.
 

Ez azért fontos, hogy a későbbi csontvesztés minél magasabb értékről induljon. Előfordulhat fiatalkorban is csontritkulás, de ezt leginkább valamilyen belgyógyászati betegség okozza: pl. pajzsmirigy-betegségek. De bizonyos gyógyszerek, szteroidok tartós szedése is hajlamosíthat a betegségre. A legveszélyesebb az időskorban bekövetkezett combnyaktörés, amelyből a betegek kb. egyharmada nem rehabilitálható.

 

A csontritkulás tünetei: a csontritkulás egy alattomos betegség, ugyanis eleinte nem ad egyértelmű jeleket. Hosszú évek múlva jön elő a hátfájás, a derékfájdalom. A csontritkulás első jele a kisebb baleset esetén is fellépő csonttörés. A leggyakrabban érintett területek a gerinc, medence, combnyak és a csukló. Igen súlyos esetben akár már egy tárgy felemelése, vagy akár egy egyszerű lehajolás is csonttöréshez vezethet. 
 

Ma már modern műszerekkel könnyen mérhető a csontsűrűség. Abban az esetben ha felmerül a gyanúja, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatni!
 

Legközelebb arról lesz szó, hogy hogyan lehet megelőzni ezt a betegséget, mit is kell tenni a megelőzés érdekében már fiatalkorban.
 

Ismerd meg a csontritkulás tüneteit.