Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A D3 vitamin hatása

2020. 11. 27. 12:57:00 Sági Zsolt - HillVital

A D3 vitamin a D-vitamin egyik típusa, amely inkább egy hormonszerű előanyagnak mondható.

A D-vitamint a szervezetünk állítja elő napfény hatására.

Emiatt azonban a lakosság nagyobb része tél végére D-vitamin hiányos állapotba kerül. Ez egyértelműen a napsütéses órák számának csökkenésének tudható be. Ezen felül hatásosan csak étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a szükségletünket.

A természetben előforduló vitaminok többsége D3 vitamin.

A D vitamin tulajdonképp egy összefoglaló név, amely alatt kétfajta vitamint értünk.

Ez a D2 és a D3 vitamin. Összességében a két vitamin biológiai értéke a szervezet számára azonos. Ugyanakkor a D3 vitamin a hatását tekintve sokkal aktívabb a D2 vitaminnál. Ennek köszönhetően a szervezet sokkal jobban fel tudja használni a D3 vitamint.

D2 vitamin
A D2 vitamin ultraibolya sugárzás következtében keletkezik a növényi eredetű ergokalciferol nevű elővitaminból. Ezt nagyobb mennyiségben csak élesztő, néhány gombafaj, valamint anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2 vitamint csak néhány halmájolaj tartalmaz.

D3 vitamin
A természetben előforduló D vitaminok többsége a D3 vitaminból alakul ki napfény, vagy mesterséges behatás hatására. A D3 vitamin kolekalciferol elővitaminból alakul ki. Az emberi bőr felszínén napsugárzás hatására szintén ebből az elővitaminból képződik a D3 vitamin.

A D-vitamin hatása

Már igen régóta bizonyított tény, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontképződéshez. Ennek tudatában gyermekeknél, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez is hatalmas szükség van rá. Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből.

Abban az esetben ha hiány lép fel, akkor gyermekeknél angolkór, felnőttek esetén pedig csontlágyulás, csontritkulás, valamint fogromlás is jelentkezhet. Ez annak köszönhető, hogy D-vitamin hiányában a kalcium nem képes beépülni a fogakba, illetve a csontokba.

Ajánlott napi D-vitamin bevitel:

Csecsemők és gyermekek számára: 400 NE – 1000 NE
Serdülők számára: 800 NE – 1000 NE
Felnőttek: 1500 NE – 2000 NE

A D3 vitamin hatása

Tartalomhoz tartozó címkék: D-vitamin d3 vitamin d3 vitamin hatása