Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A D-vitamin hiány kezelése

2023. 01. 11. 13:37:09 hillvital.hu
 
Cikkek a témában
 

A D-vitamin hiány, már ahogy korábban is említettük, az egyik leggyakoribb vitaminhiánynak számít.

 

 

A D-vitamin hiány okairól, illetve tüneteiről már korábban beszéltünk, így most nézzük, hogy hogyan is lehetséges a kezelése. A D-vitamin hiány okairól ITT olvashatunk, míg a tüneteiről pedig ITT.

 

A D-vitamin hiány kezelésének alapja a D-vitamin pótlása, ami történhet étrendkiegészítő formájában vagy kúraszerűen adott gyógyszer formájában is.
 

Súlyos esetben kezelés mennyiségét és időtartamát az orvos határozza meg a beteg egyéni állapotának és a hiány mértékének figyelembevételével. Egy átlagos étrendkiegészítő általában naponta 600-1000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint tartalmaz. A kezelés hossza általában 3-6 hónap, de ha a hiány súlyos, akkor további pótlásra lehet szükség. A kezelés hatékonyságát a D-vitamin szintjének rendszeres ellenőrzése segíti.

Orvosi felügyelet mellett történő gyógyszeres kezelés nagyobb dózisban alkalmazható, és rövidebb idő alatt hozhatja helyre a hiányt. A gyógyszer formája lehet tabletta, szuszpenzió, vagy intravénás infúzió. A gyógyszeres kezelés elsősorban a súlyos és/vagy mélyreható hiány esetén javasolt.

 

Súlyosabb D-vitamin hiányt követően javasolt a D-vitamin szintet rendszeresen ellenőrizni, hogy biztosítsák a megfelelő szint fenntartását.

 

D-vitamin hiány kezelése természetesen
 

A D-vitamin hiány kezelése a legjobban a napfény segítségével történhet, ami természetes módon javítja a szervezet D-vitamin szintjét. Ha a beteg fizikailag képtelen napozni, akkor UVB fényterápiát is felmerülhet javaslatként.
 

A napfény UVB sugárzásának hatására a szervezet elkezd D-vitamint termelni. A napfényben töltött optimális időpontnak a napfelkelte és napnyugta közötti időszak számít, melynek minimum ajánlott napi ideje 15-20 perc. Nem kell megijedni, hiszen hosszabb idő sem árt, ugyanakkor nyáron érdemes óvatosnak lenni.
 

A D-vitamin minimális bevitelét étrend segítségével is növelhetjük. Az étrendünket érdemes megváltoztatni és D-vitaminban gazdag ételekkel (pl. halak, tojás, tejtermékek) kiegészíteni. Sajnos azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy csak ételek fogyasztásával nem lehetséges a napi megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele.
 

Felüdülés a napsütésben


Ennek kiegészítésére nagy hasznot nyújthatnak az étrend-kiegészítők.

A D-vitamin étrend-kiegészítő segítségével lehetővé válik a D-vitamin hiány pótlása, akkor is ha nem tudunk elég időt tölteni a napfényben.

A D-vitamin hiány következményei lehetnek a csontok gyengülése, az osteoporosis kialakulása, és a kalcium-foszfor egyensúly felborulása, ami a csontsűrűség csökkenését okozhatja. A D-vitamin étrend-kiegészítő segíthet ennek megelőzésében és kezelésében.

A HillVital D-vitamin K-1 vitaminnal együttesen járulnak hozzá az egészséges immunrendszerhez, csontozathoz, valamint fogazathoz. Felnőttek számára 1200-1800 nemzetközi egység (NE) bevitele javasolt naponta. Ebben a D-Vitaminban magas dózisban van benne a D-Vitamin (50 µg - 2000 NE ), ami a napi bevitel több mint 100%-át fedezi!

 

Miért ajánlott a D-vitamin K-vitaminnal történő szedése?

A D-vitamin és a K-vitamin együtt való használata azért lehet előnyös, mert együtt támogatják a csontok egészségét. A D-vitamin segíti a testben a kalcium felszívódását és hasznosulását, míg a K-vitamin segíti a kalcium lerakódását a csontokban.