Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A D-vitamin hiány okai

2023. 01. 11. 13:20:16 hllvital.hu
 
Cikkek a témában
 

A D-vitamin hiány szinte a leggyakoribb vitaminhiánynak számít a mai társadalmunkban.

 

Ennek több oka is lehet, például:

 1. Napfényhiány: A D-vitamin szintjét a bőrünkben termelődő UVB sugárzás határozza meg. Ha kevés időt töltünk napfényben, vagy ha olyan helyen élünk, ahol kevés a napfény, akkor valószínű, hogy alacsony lesz a D-vitamin szintünk.
   


   
 2. Bőr pigmentáltság: A melanin nevű pigment a bőrünkben termelődik és védi a bőrt a UV sugárzástól. Minél sötétebb a bőrünk, annál kevesebb UV sugarat jut át rajta, így a D-vitamin termelődése is fokozottan csökkent lesz.
   

 3. Életkor: Az életkor előrehaladtával csökken a szervezet D-vitamint termelő képessége. Ennek köszönhetően az idősebbek esetében sokkal gyakoribb az alacsony a D-vitamin szint.
   

 4. Táplálkozás: Bár táplálkozást tekintve a D-vitamin forrásai közé tartoznak a halak, a tojás és a tejtermékek, ezeknek a termékeknek a fogyasztása sajnos nem biztosít elegendő mennyiségű D-vitamint. Így ha ezeket az ételek nem fogyasztjuk, akkor azzal nagyobb a kockázata a D-vitamin hiány kialakulásának. Táplálkozás terén szinte csak étrend-kiegészítők segítségével biztosítható a megfelelő D-vitamin bevitel.
   

 5. Emésztőrendszeri problémák: Ha az emésztőrendszeri problémák miatt nehéz a táplálékot emészteni, akkor a D-vitamin is nehezebben szívódik fel.
   

 6. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a bizonyos vérnyomáscsökkentők, az epilepszia elleni szerek és a bizonyos gyulladáscsökkentők, csökkenthetik a D-vitamin szintjét a szervezetben.
   

A D-vitamin hiányának tünetei közé tartoznak a gyengeség, fáradtság, izomfájdalom, csontritkulás és csonttörések.

 

 

Mennyire gyakori a D-vitamin hiány?

A D-vitamin hiány gyakori az emberek körében, különösen azoknál, akik kevés időt töltenek napfényben, és azoknál, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük a táplálkozásukból származó források miatt. A D-vitamin hiány az egyes országokban és régiókban eltérő lehet.

Például, a északi szélességi körökön élő embereknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, mivel ott kevesebb napfény áll rendelkezésre.

Egyes kutatások szerint a világon az emberek több mint fele D-vitamin hiányban szenved. A D-vitamin hiányának kockázatát növeli a sötétebb bőrszín, a táplálkozási hiányosságok, a fizikai inaktivitás és a korral járó változások.

Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin hiányának diagnózisát orvos tudja megállapítani, és a D-vitamin hiányt a vér D-vitamin szintjének meghatározásával tudják megerősíteni. Ha D-vitamin gyanúja merül fel és biztosra akarunk menni, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Irodai munkavégzés