Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fogcsikorgatás? Ezt kell tudni róla!

2023. 04. 06. 10:10:00 hillvital.hu

Az éjszakai fogcsikorgatás igen kellemetlen még annak is aki ébren van és hallja.

 

De az alvónak még károsabb. Tudjuk meg, miért!

A felmérések szerint minden második ember hangosan csikorgatja a fogát, minden ötödik ráadásul rendszeresen. Oka legtöbbször a stressz, az idegesség. Ez egy öntudatlan szokás, mely legtöbbször álmunkban jelentkezik, de előfordulhat napközben is.
 

Sajnos a fokcsikorgatás (bruxizmus) nem egy ártatlan jelenség.

Károsítja a fogakat, fejfájást és nyakmerevséget okozhat. Talán el sem hisszük, hogy ilyenkor sokkal nagyobb a terhelés a fogakon, mint rágás közben. Aki a fogát csikorgatja, tulajdonképpen a metsző- és őrlőfogainak felületét csiszolja simára, ennek következtében a fogak keménysége csökken, és lassan elvesztik eredeti formájukat. Hosszú távon a fogak erre fájdalommal reagálnak, és előbb-utóbb érzékenyek lesznek a melegre és a hidegre. Sőt, néha egy – egy darab ki is törhet belőlük, vagy a tömések kijöhetnek, legrosszabb esetben pedig az egész fog is kiszakadhat.

 

Az éjszakai fogcsikorgatás egyik leggyakoribb tünete az állkapocs izmainak fájdalma, a nehéz mozgatás.

Előfordulhat, hogy a beteg alig tudja kinyitni a száját, annyira merevek a rágóizmai. Hosszú távon fejfájás, szédülés is kialakulhat, vagy akár látási problémák. Sokszor a fájdalom kisugározhat a nyakba, hátba is. A tüneteket masszírozással enyhíthetjük. De hatékony lehet, ha az arcunkra meleg vízzel átnedvesített törülközőt rakunk, és közben lassan masszírozzuk az állkapocs izmait. Vagy az is hasznos, ha a számítógép előtt ülve pár percre ásító mozdulatot teszünk, és tudatosan ellazítjuk az állkapcsunkat.
 

Van egy megoldás, amellyel védekezhetünk e kellemetlen probléma ellen.

A beteg egy műanyag szabályzót kap, amit éjszakára kell a szájába helyezni. Ez egy egyénre szabott sín, amely megóvja a fogakat a túlzott nyomástól és súrlódástól, és védi őket a további kopástól. Nagyon hasznos dolog, de eleinte sokan nem szívesen használják. Úgy érzik, mint egy idegen testet a szájukban, ami zavarja őket az alvásban. De ehhez előbb-utóbb hozzá lehet szokni. Nappal egy zárt dobozban kell tárolni, fogkefével meg lehet tisztítani. Csak az a gond ezzel, hogy ez a szabályozó enyhíti ugyan a fogcsikorgatás tüneteit, de annak okát nem szünteti meg.
 

Egy nő az ágyban alszik