A grapefruit egy igazi univerzálisan felhasználható gyümölcs. Nyáron nagyon jó kis hűsítő lehet akár magában, vagy salátákban. Télen pedig ellátja a szervezetet C-vitaminnal.
Persze a magas C-vitamin tartalma még nem minden ugyanis rengeteg pozitív élettani hatása van még. A grapefruit világviszonylatban csupán a harmadik helyen áll fogyasztásban, viszont ettől nagyobb figyelmet érdemelne. Most megtudhatod miért. A grapefruitot más néven citrancsnak is nevezik. Ez a citrusfélék legfiatalabb tagja, mivel a történelme csak 300 évre nyúlik vissza.
A grapefruitot az 1750-es években fedezték fel Barbadoson. A pomelo és a narancs természetes hibridjeként alakulhatott ki. A nevét a jamaicai farmerek adták neki ami „szőlőgyümölcsöt” jelent. Ez arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el mint a szőlőszemek. Ma már világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon is. Szerencsére Magyarországra egész évben szállítanak mindig friss grapefruitot. Már 20 dkg grapefruit elfogyasztása képes fedezni egy felnőtt minimális C-vitamin szükségletét valamint az A-vitamin bevitel 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át.
Ezek mellett egy kisebb mennyiségben tartalmaz még a grapefruit E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is. A grapefruit glikémiás indexe 25 ami arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukorszintet valamint az inzulinszintet. Található benne még likopin, béta-karotin és további növényi vegyületek is amelyek nagyon erős antioxidánsként ismertek. A vörös húsú grapefruit sokkal több vitamint és antioxidánsokat tartalmaz mint a fehér verziója.
A grapefruit nagyszerűen képes támogatni az immunrendszert. Már említettük, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ha fogyókúrába kezdesz, akkor mindenképpen ajánlott a grapefruit fogyasztása. A magas rosttartalma miatt segíti az étvágyszabályzást.
Segít az inzulinrezisztencia valamint a diabétesz megelőzésben. Kevesebb lesz az esélye ha grapefruitot fogyasztasz, hogy kialakul a 2-es típusú diabétesz. Sokat javít a szív egészségén is. Akik rendszeresen fogyasztanak grapefruitot azoknál jelentősen csökkenhet a vérnyomás. Javulást jelenthet a koleszterinszint csökkentésében is.
Az antioxidánsok rendkívüli védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen. A daganatos betegségek kialakulását is képes megállítani. Mivel a grapefruit 90%-a víz, ezért hidratálja a szervezetet. A grapefruit főszezonja októbertől tart májusig, de egész évben megvásárolhatod. Vásárlás esetén mindenképpen illatozd meg és friss citrusos illatot kell érezned. A grapefruit szüretelés után már nem érik tovább. A tökéletesen érett gyümölcs tapintása puha. Szobahőmérsékleten néhány napig tárolhatod, ha viszont több ideig szeretnéd, akkor tedd a hűtőszekrénybe mindenképpen. Hűtőben képes akár 3 hétig is elállni.
Nagyon sok nyersen fogyasztják, vagy esetleg kifacsarják a levét és megisszák. A leve is rendkívül egészséges. Az meg kell említeni, hogy aki édeshez van szokva annak nem biztos, hogy ízleni fog a grapefruit mivel eléggé kesernyés íze van. Először érdemesebb kipróbálni a rózsaszín húsút mivel az valamivel édesebb és nem veszi el a kedved. Fel lehet használni még édességekhez és salátákhoz is.
Nagyon fontos információ, hogy a grapefruit hatással lehet egyes gyógyszerek hatására, gyengítheti de akár fel is erősítheti őket. Ha valamilyen gyógyszert szedsz, akkor először kérd ki egy orvos véleményét.