Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény tea készítés - Így csináld!

2023. 07. 11. 08:50:00 hillvital.hu

Arról már rengeteget olvashattunk, hogy melyik gyógynövény tea mire jó, melyiket mire használják, mióta ismerjük, hogyan változott a felhasználása, azonban a különböző gyógynövény teák elkészítési módjairól kevés szó esik.

 

Kevés szó esik viszont - pedig igen fontos témája a gyógynövény tea felhasználásának - az elkészítésről.

A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy a filteres teákhoz hasonlóan a szálas teákat is csak le kell áztatni, majd leszűrni. Igen, vannak azok a teafüvek, amelyek elkészítése így működik, de vannak olyanok, amelyekből így elveszítjük a hatóanyagot! A gyógynövény tea készülhet virágból, levélből, gyökérből, kéregből és természetesen termésből. Ennek megfelelően kell elkészíteni a teát.

 

A tea elkészítésénél fontos a víz mennyisége és hőfoka, a gyógynövény része és mennyisége és az áztatási vagy főzési idő.

A virágot, a levelet és a hajtásvégeket forrázni kell, ami azt jelenti, hogy a csapott evőkanál mennyiségű teafüvet 2,5 dl forrásból levett vízzel öntjük le és lefedve állni hagyjuk 15-20 percig. Egy-egy teafű tovább is áztatható, némelyiket kevesebb ideig hagyjuk a vízben. Minél puhább és vékonyabb a növény, annál gyorsabban kinyerődik belőle a hatóanyag, tehát annál rövidebb ideig kell áztatnunk. 1 óránál tovább azonban semmilyen tea ne ázzon. Ez a legáltalánosabb teakészítési szokás, amelyet mindenki ismer.

A gyökereket, a kérgeket, és a termést főzni kell, a főzési idő 5-10 percig tart. A kemény szárszerkezetű gyógynövényekből így oldódik ki a hatóanyag. Így készül a katáng és a zsurló is. A főzetnél érdemes előbb 1-2 órára leáztatni a növényt, majd aztán főzni.

 

Ahogy kész a főzet, rögtön szűrjük le a szálakat.

Hideg áztatással készíthetjük azokat a teákat, amelyek a nyálkatartalmú növényekből készülnek, ilyen a mályva és a kankalin. A mályvát még gyerekkorunkból ismerhetjük, megfázások kezelésére tökéletes! 4-5 órán keresztül érdemes áztatni. Némely növény elveszti hatóanyagát, ha forró vízzel öntjük le, mint például a csipkebogyó.

 

Ezeket is érdemes hideg vízben áztatni, majd szoba hőmérsékletűre melegíteni és elfogyasztani.

A gyógynövény tea készítésének fontos szabálya még, hogy az elkészítésnél ne használjunk fém anyagot! Egyes anyagok gyógyhatását megsemmisíti a fémmel való érintkezés!

A vizet természetesen forralhatjuk fém forralóban, de a szűrő és a csésze ne legyen fémből! Próbáljuk ízesítés nélkül fogyasztani a gyógynövény teákat, hiszen így hat a legjobban. Mézzel és citrommal esetleg ízesíthetünk, szobahőmérsékletre hűlt teába tegyük az ízesítésre szánt természetes anyagokat, hogy ne öljük meg a hatóanyagokat.
 

A gyógynövény tea elkészítési módjai