Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A haj és a hormonok

2023. 03. 17. 14:00:50 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A hormonok fontos szerepet játszanak a haj állapotában, mivel számos hormon hatással lehet a hajciklusra, a haj növekedésére és a hajhullásra.

 

Az alábbiakban részletesebben kifejtjük, hogy mely hormonok milyen hatással lehetnek a hajra:

 

Tesztoszteron: A tesztoszteron androgén hormon, amely szerepet játszik a hajhagymák növekedésében és a hajhullásban. A magas tesztoszteronszintek hajhullást okozhatnak, míg az alacsony tesztoszteronszintek a hajszálak vékonyabbá és törékenyebbé válását eredményezhetik.

 

Ösztrogén: Az ösztrogének női nemi hormonok, amelyek a hajnövekedést és a haj vastagságát is serkenthetik. Az ösztrogénhiány azonban hajhullást okozhat.

 

Prolaktin: A prolaktin hormon szintén hatással lehet a hajra. Magas prolaktinszintek hajhullást okozhatnak, míg az alacsony prolaktinszintek hajnövekedést serkenthetnek.

 

Tiroxin: A tiroxin hormon szintén hatással lehet a haj állapotára. Az alacsony tiroxinszintek hajhullást okozhatnak, míg a magas tiroxinszintek a hajszálak vékonyságát és töredezettségét eredményezhetik.

 

Kortizol: A kortizol a stresszhormon, amely szintén hatással lehet a hajra. Magas kortizolszintek hajhullást okozhatnak, míg az alacsony kortizolszintek a hajszálak vékonyságát és törékenységét eredményezhetik.

 

Melatonin: A melatonin hormon a test természetes alvásciklusát szabályozza. Magas melatoninszintek hajnövekedést és hajdúsítást okozhatnak.

 

A hormonális egyensúlyhiány különböző tüneteket okozhat, amelyek közé tartozhat a haj problémája is.

Az alábbiakban néhány jellemző tünetet sorolunk fel, amelyek arra utalhatnak, hogy a hajproblémák hormonális egyensúlyhiányhoz kapcsolódnak:

Hajhullás: A hajhullás egyik fő oka lehet a hormonális egyensúlyhiány. Az androgén hatású hormonok, például a tesztoszteron és a dihidrotestoszteron (DHT) hatása miatt a hajhagymák zsugorodnak és a hajvégek törékenyekké válnak, ami hajhullást okoz.

 

Hajritkulás: Az ösztrogén hiánya szintén hajproblémákhoz vezethet. Az ösztrogén hatására a hajszálak vastagabbá és rugalmasabbá válnak, így az ösztrogénhiány miatt a hajszálak vékonyabbá és törékenyebbé válhatnak.

 

Hajszálak töredezettsége: A magas kortizolszintek szintén okozhatnak hajproblémákat, például a hajszálak töredezettségét. A stressz és a magas kortizolszintek károsíthatják a hajhagymákat, és a hajszálak töredezetté és törékennyé válhatnak.

 

Kopasz foltok: Az autoimmun betegségek, például az alopecia areata is okozhatnak hajhullást és kopasz foltokat, melyek hátterében hormonális egyensúlyhiány is állhat.

 

Hajnövekedés zavara: A hormonális egyensúlyhiány a hajnövekedést is befolyásolhatja. Például az alacsony pajzsmirigyhormon szint (hipotireózis) lassíthatja a hajnövekedést.

Vörösre festett hajú lány