Miért jobb a házi ételízesítő, mint a bolti?
A boltival ellentétben a házi ételízesítő nem tartalmaz annyi vegyszert, adalékanyagot és ízfokot.
Sajnos annak ellenére, hogy a boltit egyszerűbben és könnyebben beszerezhetjük, az egészségünkre tekintve sokkal rosszabbul járunk, mintha a házi ételízesítőt fogyasztanánk. A bolti ételízesítők többsége a gyártás, valamint a tartósság miatt sok ízfokozót, vegyszert és adalékanyagot tartalmaznak.
Ezzel ellentétben ha házi ételízesítőt készítünk, akkor ezt elkerülhetjük. Még biztosabbra mehetünk akkor, ha saját termést használunk fel az elkészítés során.
A házi ételízesítő elkészítéséhez, az alapanyagokon és a rászánt időn kívül szükségünk lesz egy receptre is. Szerencsére az internet tele van már ilyen receptekkel, azonban most mi is bemutatunk egyet.
Házi ételízesítő
Az alábbi recept nagyjából 2 kg-nyi mennyiségnek felel meg.
Hozzávalók
0,4 kg sárgarépa
0,4 kg fehérrépa
0,4 kg vegyes, színes paprika
16 dkg zellergumó
8 dkg karfiol
8 dkg vöröshagyma
8 dkg paradicsom
8 dkg karalábé
0,8 fej fokhagyma
0,4 csokor petrezselyemzöld (nagy)
0,4 csokor zeller zöldje (nagy)
Elkészítés
Ha megtisztítottuk és lemértük a zöldségeket akkor daraboljuk fel őket, hogy könnyebb legyen a húsdarálón ledarálni. Ha ezzel megvagyunk, szórjunk rá fél kg durva sót. Keverjük el jól benne, és hagyjuk pihenni 15-20 percet. Néha azért kevergessük meg.
Ha levet eresztett, akkor készítsük elő az elmosott üvegeket. Ajánlott kisebb üvegekbe tölteni. Jól nyomkodjuk le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.