Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hortenzia metszése: Mikor és hogyan?

2024. 04. 08. 14:10:00 HillVital

Jobb még az elején leszögezni, hogy nem minden fajta hortenzia metszése javasolt.

 

Még a metszhetőket is csak kis, legfeljebb közepes mértékben szabad metszeni. A hortenzia nem igazán egy igazi szobanövény. Viszont több olyan szobanövény is van amelyek egészségügyi hatással rendelkeznek.


A hortenzia

A hortenzia egy igen kedvelt díszcserje, amely a nyár közepétől egészen nyár végéig hozza pompás virágait. A leggyakrabban előforduló hortenziák virágzata gömb vagy tányér alakú. Ezek kis figyelem mellett is igen szépen virágzanak. Ugyanakkor rendszeres metszéssel még erőteljesebb növekedésre késztethetjük a növényt. A metszés más fajok esetén is hasznos lehet, például a kúszó hortenzia esetén.

 

Mikor metsszük a hortenziát?

A metszés javát érdemes még a tél végén vagy kora tavasszal elvégezni. A kúszó hortenzia esetében azonban ezt nyáron, az elvirágzást követően kell megtenni.

 

A kerti hortenzia metszése tavasszal

A kerti hortenzia tavaszi metszése fontos lépés lehet annak érdekében, hogy a növény szép formát öltsön és egészséges maradjon. Itt van néhány lépés, amelyek segíthetnek:

 

Várjuk meg a megfelelő időpontot: A kerti hortenziát legjobb a virágzás után metszeni, tehát általában a kora tavasszal, március vagy április hónapban.

 

Távolítsuk el a halott vagy sérült ágakat: Az első lépés az, hogy megszabadulunk minden olyan ágtól, amely elszáradt, beteg vagy sérült. Ezeket visszametszhetjük a növény alapjától, ahol csatlakoznak a fő szárhoz.

 

Metszés az alakítás érdekében: Ha az előző évi növekedés miatt a növény elkezdett túl nagyra nőni vagy elveszíti a kívánt formáját, vágjuk vissza az ágakat. Vegyük figyelembe, hogy a hortenzia virágai az előző év növekedésén jelennek meg, tehát óvatosan metszünk, hogy ne veszítsük el a következő virágokat.

 

Hogyan metsszük a hortenziát?

 

Nézzük is először a kúszó hortenzia metszését.

A kúszó hortenzia azon hajtásait, melyek túlnőttek, a virágzást követően metsszük vissza. Mivel a virágok többsége a növény csúcsán helyezkedik el, így arra törekedjünk, hogy ezt a részt amennyire csak tudjuk megkíméljük a metszéstől. Nagy mértékű metszést egyszerre ne végezzünk, mert ez csökkentheti a virágzás mértéke az elkövetkező néhány nyáron. Ennek tudatában csak fokozatosan csökkentsük a növény méretét.

 

Gömb-, illetve tányér virágzatú hortenzia.

Ebben az esetben érdemes akár tőből kivágni egy-két vesszőt a legidősebb vesszők közül. Ezzel arra késztetjük a növényt, hogy az új, gazdagabban virágzó vesszők fejlődjenek. Abban az esetben ha egy meggyengült vagy elhanyagolt bokorral állunk szemben, akkor akár teljesen megújíthatjuk azzal, hogy az összes vesszőt tövig visszavágjuk. Igaz, hogy ebben az esetben számolni kell azzal, hogy abban az évben nem fog virágot hozni, ugyanakkor a következő évben ismét virágba borul a megfiatalított cserje.

 

Az elvirágzott virágfejek metszése.

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi legyen a hortenzia elszáradt virágaival. Az elvirágzott hortenzia lemetszhető, ugyanakkor ha rajta hagyjuk, akkor úgymond egyfajta védelmet nyújt a növény számára a téli fagyok ellen. Tehát a hortenzia elvirágzás után saját magának nyújt védelmet, így az elszáradt virágokat kora tavasszal érdemes eltávolítani, mégpedig úgy, hogy a virágzatot tartó szárat az első pár erős, egészséges rügyig metsszük.

 

A tányérvirágzatú hortenzia esetében azonban kicsit más a helyzet. Ebben az esetben a hortenzia virágait elvirágzást követően vágjuk vissza a virágzat alatt található második levélpárig. Ezzel megelőzhetjük a magérést, amely egyébként jelentős energiát von el a növénytől.
 


A hortenzia metszése

Tartalomhoz tartozó címkék: hortenzia hortenzia metszése