A szív fontos ásványi anyaga: a kálium
A szív fontos ásványi anyaga: a kálium
Káliumtartalmú ételek
Káliumot a növényi étkekben találunk. A zöldségek közül a burgonya és a spenót, a fűszerek közül a petrezselyem gazdag káliumban. A fügét, banánt, kivit, sárgabarackot, avokádót, szőlőt vagy őszibarackot gyümölcsléként is fogyaszthatjuk, hogy fedezzük káliumszükségletünket. Különösen sok káliumot tartalmaz a banán. A halban vagy a húsban a kálium nincs jelentős mennyiségben jelen.
A káliumhiányról
Káliumhiánytól tartós hasmenés vagy hányás esetén kell tartani. A szalmonellózis, gyulladásos bélbetegségek, több éves alkoholizmus, alkalózis, anorexia vagy a hashajtókkal való visszaélés kiválthatnak elektrolithiányt, amit főleg időskorban lehetőleg gyorsan ellensúlyozni kell. A vízhajtót szedő vesebetegek is fokozottan választanak ki káliumot. A kálium alacsony bevitele időseknél, vagy a csökkentett folyadékfogyasztás miatti kiszáradásnál (dehidráció), erős verejtékezésnél vagy fizikai megterhelésnél akut káliumhiányhoz vezethet. Ennek következményei izomgyengeségben és kimerülésben, hangulati ingadozásokban, szívritmuszavarban, székrekedésben vagy szédülésben, hányingerben vagy görcsökben jelentkezhetnek.
forrás: népbetegségek.hu
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
