Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kámforfa csodálatos hatásai!

2022. 06. 27. 14:31:00 Veress Máté - HillVital

A kámforfa vagy másnéven Cinnamomum camphora egy kiváló gyógynövénynek számít. A kámforfa egy nagyon dús koronával rendelkező fa. Az ágrendszere eléggé göcsörtös. Akár a 40 méteres magasságot is elérheti valamint 5 méteres törzsátmérője is lehet, tehát egy hatalmas termetű fáról van szó. A levelei szórt állásúak, eléggé szélesek és elliptikusak. A hosszuk lehet akár 10-13 cm széles is, valamint a felszínük fényes.


A virágai sárgásfehér színűek, és a levelek hónaljából eredő, hosszú nyelű bugákat alkotnak. A termése bíbor-fekete és csonthéjas. A növényt kámfor néven is ismerik egyébként. A levelét szokták felhasználni, tehát ebből nyerik az értékes anyagot vagyis a mézgagyantát. Belsőleg nem szokták alkalmazni, mivel mérgező. Többféle hatóanyag is megtalálható benne. Tartalmaz ketont, illóolajat aminek a fő alkotóeleme a D-kámfor. A kámforfa eredeti hazája Japán és Taiwan, de már napjainkban egész Ázsiában szokták ültetni. Európába a történelem során arab közvetítéssel jutott el. A kámforfa a babérfélék családjába tartozik, nagyon közeli rokona a különböző fahéjféléknek.

 

A kámforfa felépítése.


Elsősorban kámforos olaj formájában szokták használni a kámfort.
A kámforos olajat lehet használni idült vagy akár heveny tüdő és hörgő betegségekre, csupán a bőrbe kell dörzsölni a tüdő fölött. Fagyás ellen is lehet alkalmazni. Közvetlenül a fagyott végtagra vagy a fagyás okozta fekélyre kell tenni. Balzsamokban is előfordul, így pedig izomfájdalom ellen lehet hatásos. Belsőleg már említettük, hogy mérgező ezért nem ajánlott az alkalmazása. Ha esetleg valaki használja, akkor csakis nagyon kicsi mennyiségben, de ezt mi nem ajánljuk.


 

A mérgezésének a tünetei lehet a hányinger, a rángógörcs és a heves szívdobogás is. Egyébként régen a kámfort belsőleg megfázásra, hasmenésre adták. De később rájött a tudomány, hogy mérgező, ezért nem ajánlott már a használata. Külsőleg egy nagyszerű serkentő, izzasztó, parazitaölő, fájdalomcsillapító és fertőzésgátló. Külsőleg csak olajban oldva, és egyben hígítva ajánlott használni. Mivel a bőrön át felszívódik ezért ezt is mértékkel szabad használni. Kisgyerekek számára nem ajánlott a használata.

Van egyébként tradicionális felhasználása is. A régi időkben leginkább rovar és kígyóriasztásra alkalmazták. Vallásos célkora is használták mint füstölőt. A idősebb ágakból és törzsdarabokból vízgőzdesztilláció segítségével szokták kinyerni a kámforolajat. Ezt szokták tovább dolgozni kristályosítással és szublimációval. Így lehet megkapni a tiszta kámfort. A kámforolaj egy több komponensű illóolaj. A kámfor mellett található még benne vanillin, szafrol és borneol is. A kámfor képes helyi vérbőséget okozni, valamint enyhén fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatással rendelkezik. Elsősorban reumatikus problémák ellen, izomsérülések kezelésére szokták használni. Mivel erős antibakteriális hatással rendelkezik, ezért nagyon sok szájvízben és fogkrémben megtalálható.

A kámfor hatásai.

Ha nagyobb mennyiségben használod fel külsőleg, akkor a bőrön és a nyálkahártyán űt is képes felszívódni. Ez pedig émelygést, hányást, és a már említett erős szívdoboást okozhatja. Az érzékenyebb bőrön képes kiváltani vörösödést és gyulladást is.

Egy kis érdekesség róla, hogy a Kínában egy nagyon kedvelt bútorfának számít. Azért ennyire kedvelt, mert a rovarok egyáltalán nem szokták megkárosítani. Legfőképpen selyem és másféle ruhaanyagok valamint gyógykészítmények tárolására szokták alkalmazni. A belső részei sötétvörös árnyalatúak és ezek a részek sokkal keményebbek, mint a külső részei. Az átható illatát szinte akármeddig lehet érezni. A kámforfa egy közepesen kemény és közepesen nehéz bútorfa.

Már a 17. században is használták a kámfort. A pestisorvosok maszkját szinte mindenki ismeri. A maszk csőr részében az orvosok nagyon erős illatú anyagokat tároltak. Volt benne ecetbe áztatott ruhadarab, virágok, gyógynövények és kámfor is. Úgy gondolták, hogy ezek szűrőként működnek és megvédik őket a betegségtől. Még néhány érdekességet meg kell említeni. A levelei eléggé hasonlítanak a cserzett bőr felületéhez és nagyon kellemes az illatuk. A balzsamozások alkalmával nagyon gyakran használtak kámfort. Nagyon eredményes lehet még akkor is a kámfor, ha szeretnéd kicsit felfrissíteni az agyadat. Képes akár helyettesíteni a kávét is.


Reméljük sokat tudtunk neked segíteni a kámfor és a kámforfa megismerésében egyaránt. Ha hasznosnak találtad és tetszett a cikk, akkor oszd meg az ismerőseiddel is!

A kámforfa bemutatása.

Tartalomhoz tartozó címkék: kámfor kámfor hatásai kámforfa