Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Tudnivalók a kovászról

Tudnivalók a kovászról

Sági Zsolt - HillVital
2019. 05. 22. 08:38:00

A természetesen kelesztett kenyerek igazi előnyei, avagy nézzük meg, hogy mit kell tudni a kovászról.

Ahogyan Paul Pitchford – Gyógyító táplálkozás című könyvében olvashatjuk a természetes élesztőnek az a feladata, hogy a levegőben lévő élesztőgombákat a tésztába vigye.

Ezzel egy könnyű, tökéletesen emészthető, savanykás kenyeret készíthetünk magunknak. Természetes élesztő sokféle lehet például miszó, rejuvelak, savanyú főtt gabona vagy a kovász. Ha a liszt és a víz keveréke meleg helyre kerül, egy természetes erjedési folyamat indul be, melyet a kovásszal felgyorsíthatunk.

A kutatók a mesterséges élesztővel kelesztett pékárukat okolják például a puffadt gyomorért, a gyomorrontásért, a híg vérért, a rossz emésztésért. Továbbá azt állítják, hogy súlyosbítják a kandidaburjánzással járó állapotokat is. Ezért sokszor hallhatunk olyan étkezési tanácsadót, aki óva int minket az élesztős péksüteményektől. Ezenkívül az üzemekben készült péksütemények sokszor lisztfehérítőt is tartalmaznak, melyek rombolják a hasnyálmirigy sejtjeit. A hasnyálmirigy hibás működése cukorbetegséghez vezethet (Clinical Nutrition Newsletter, 1982. december).

A természetes módon kelesztett kenyerek jótékony hatásai:

A kovász vagy más erjesztőanyag, a hosszú pihentetés során lebontja a cellulózszerkezetet, melynek tápanyaga a tésztába jut, és növeli a kenyér tápértékét
Lactobacillus-tartalmának köszönhetően gyarapítja a kellő emésztéshez és kiválasztáshoz nélkülözhetetlen bélflórát
A természetes bakteriális hatás és a sütés majdnem teljesen semlegesíti a búza és a többi gabona fitinsavtartalmát. (A fitinsav csökkentheti az ásványanyagcserét - különösen azoknál az embereknél, akiknek az étrendje sok gabonaféléből és hüvelyesből áll -, ezért vérszegénységet, idegi rendellenességeket, D-vitamin-hiányt idézhet elő. Az élesztős kenyérben a gabona fitinsavtartalmának 90 százaléka megmarad.)

A kovásszal készült kenyerek sosem lesznek olyan foszlósak és könnyűek, mint a boltban vásárolt, élesztős készítmények. A kovászos kenyér tömörebb, tápanyagban gazdagabb, a test számára éltetőbb, mint bolti társai. Ha mégis szokatlanul tömör lesz kenyerünk, akkor az alábbi trükkökkel javíthatunk az eredményen:

Használjunk több kovászt – akár 2 dl-t fél kiló liszthez
Keverjünk a kenyerünkbe magas sikértartalmú lisztet – a sikértartalomtól fog a kenyér szépen megkelni
Dagasszuk hosszabb ideig a kenyeret
Ne vágjuk meg sütés előtt – általában a kenyér tetejét megvágják kereszt alakzatban
A fém tálban kelesztett kenyér hátráltatja az erjedést. Használjunk fát vagy cserepet.

És végül, készítsünk kovászt 1 bögre vízből és 1 bögre teljeskiörlésű rozslisztből. Fertőtlenítsük lobogva forró vízben a fatálat és a fakanalat, amivel dolgozni fogunk. Kavarjuk össze a lisztet és a vizet, majd takarjuk le pamutkendővel. Keverjük meg minden nap, fertőtlenített fakanállal, és három nap után kész is a kovászunk. Hűvös helyen tárolhatjuk akár hetekig is. Mindig hagyjuk kevés kovászt az edényben a következő adag elkészítéséhez.

Forrás: http://EgeszsegEletmod.hu
Tudnivalók a kovászról

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés