Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kerékpározás élettani hatásai

2022. 03. 31. 09:42:00 Veress Máté - HillVital

Ne legyen kétséged afelől, hogy a kerékpározás egészséges.

Talán meglepő lehet, de a kerékpározás jótékony hatásai nem csak egészségügyi előnyöket foglal magában, ugyanis megemlíthető mellette, hogy lélektani előnyökkel, valamint közösségépítő tulajdonsággal is rendelkezik.

 

Nézzük is, hogy milyen élettani hatásai vannak a kerékpározásnak

A kerékpározás képes javítani a mentális egészséget. A biciklizés jótékony hatásai között egyértelműen megemlíthető, hogy  segíthet a stressz csökkentésében. Már több kutatás is bebizonyította, hogy az aktív életmód javítja a közérzetet és növeli az önbizalmat is. Segít feldolgozni a stresszt és edzésnek is jó. Akár egy túrázásra is mehetsz kerékpárral.

 

A kerékpározás segíthet elérni az ideális testsúlyt is. Óránként akár 400-1000 kalóriát is eltudsz égetni kerékpározással. Ez biztosan segít a fogyásban. Érdemes rendszeresen kerékpároznod.

 

A kerékpározással növelhetsz izomtömeget is. Nem csupán a zsírt égeti, hanem építi az izmokat, főleg a lábban.  A rendszeres bringázás mellett akár komoly izmokat is lehet építeni a lábra.

 

Erősíti a tüdőt és a légzést is a kerékpározás. De ez inkább akkor mondható el ha egy erdőben vagy nem egy nagy városban kerékpározol sokat. De ott is ajánlottabb mindenképpen a kerékpár. Ismét meg kell említeni a kerékpáros túrát ahol a természetben tekerhetsz és élvezheted a friss levegőt.

 

Kerékpározás közben felgyorsul a szívverés és a vérkeringés is javul. Ismét egy kutatás bizonyította be, hogy aki kerékpárral jár a munkába azoknál kevesebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának.

 

A kerékpározás sokkal kevesebb izomsérülést okozhat mint a futás vagy egyéb sportok. Mivel nem veszi annyira igénybe annyira az ízületeket és az izmokat mint a futás.

 

Még akár időt is spórolhatsz vele, főleg ha nagy városban laksz. Mivel ott állandóan dugók vannak az utakon, ezért egy kerékpárral sokkal hamarabb elérhetsz egy adott helyre. A kerékpározás még akár javíthatja a tájékozódási képességet is.

 

Mint minden testedzés ez is javítja az alvásminőséget. Legfőképpen ajánlott a kerékpározás az idősebbeknek mivel nem terheli meg annyira a testet és mégis nagyon egészséges. Tehát a kerékpár ideális lehet minden korosztálynak.

 

A szellemi képességek fenntartásához fontos a rendszeres testedzés. Erre nagyszerű lehet a kerékpározás. A szaporább légzés miatt oxigéndús vér kerül az agyba, így javul az agy vér ellátása.

 

Az immunrendszer is erősebb lesz, csökken a megfázás és a nátha kialakulása. Ha már heti 4 alkalommal kerékpározol vagy valamilyen edzést csinálsz, akkor 40%-al csökkenhet a betegségek kialakulásának esélye.  

 

Közösségi tevékenység: A kerékpározás lehetőséget nyújt közös tevékenységekre családtagokkal, barátokkal vagy más közösségekkel, így nagyszerű közösségépítő programnak is számít.

A kerékpározás élettani hatásai.