Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A köröm anatómiája és növekedése

2023. 03. 20. 12:34:42 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A köröm egy átlátszó, kemény keratinizált lemez, amely a végtagok ujjainak és lábainak végén helyezkedik el.

 

Az emberi köröm az ujjak és a lábujjak végén található, és több részből áll.

 

Körömlemez - Ez a látható része a körömnek, és általában átlátszó vagy fehér színű. A körömlemez megvédi az ujjat vagy a lábujjat, és lehetővé teszi, hogy érintésérzékenyek legyenek.

 

Körömágy - Ez az a rész, amely alatt a körömlemez található, és védelmet nyújt a körömnek. A körömágyban vannak apró ér- és idegsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak az ujjak érzékelésében.

 

Körömágyi bőr - Ez az a bőr, amely a körömágy körül található. A körömágyi bőr fontos szerepet játszik a köröm körüli területek védelmében.

 

Körömágyi szövet - Ez a szövet a körömágy és a körömlemez között található, és fontos szerepet játszik a köröm megfelelő rögzítésében.

 

Körömágyi mirigyek - Ezek az apró mirigyek a körömágyban találhatóak, és segítenek a körömlemez hidratálásában.

 

Körömgyökér - Ez az a rész, ahol a köröm kezdődik a bőr alatt. A körömgyökérben találhatók azok a sejtek, amelyek új körömlemezt hoznak létre.

 

A köröm anatómiájának megértése segíthet abban, hogy megértsük a körömproblémákat és azok kezelését. A köröm számos problémát okozhat, például az elszíneződését, a töredezését, a gyengeségét és a körömágy fertőzéseit.

 

A köröm növekedése a körömágyban található speciális sejtek osztódása révén történik. A körömágyban található körömszövetek felelősek a köröm növekedéséért és a körömlemez alakjának kialakításáért.

 

Az új körömszövetek a körömágy hátulsó részén keletkeznek, majd folyamatosan haladnak előre, ahogy a körömágysejtek szilárdabbá válnak és elhalványulnak. Ahogy a körömszövetek haladnak előre, a sejtek egymás után keratinizálódnak, ami azt jelenti, hogy keratin nevű fehérjéket kezdenek termelni. Ez a folyamat megköti a sejteket, és erős, rugalmas körömlemezt hoz létre.

 

A köröm növekedése általában nagyon lassú folyamat, és átlagosan egy egészséges köröm hossza kb. 3-4 mm havonta. Azonban az egyes ujjakon található körmök növekedése változó lehet, és a növekedési sebesség függ az egyéni életmódtól, táplálkozástól, hormonális változásoktól és betegségektől.

 

Az életkor is hatással lehet a köröm növekedésére. Az idősebb emberek körmei általában lassabban nőnek, mivel a körömágyban található sejtek aktivitása csökken az életkor előrehaladtával.

Szép és ápolt körmök