Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A körömproblémák és a kezelésük

2023. 03. 20. 12:49:53 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A körmök számos problémával szembesülhetnek, amelyek közül néhány gyakori és általánosan előforduló.

 

Az alábbiakban felsorolásra kerül néhány ezek közül:

 

Körömgomba: Ez a leggyakoribb körömprobléma, amelyet a dermatofita nevű gomba okoz. A körömlemez sárgássá és vastaggá válhat, és az érintett köröm esetleg deformálódhat vagy elválhat az ágyától. A körömgomba általában a lábujjakat érinti, de előfordulhat a kézujjakon is.

 

Körmök eltörése: A körmök törékenyek lehetnek, és könnyen eltörhetnek, ha megütik vagy túlterhelik őket. Az eltört köröm fájdalmas lehet, és a körömágy károsodásához vezethet.

 

Körömrágás: Sok ember szokása a körömrágás, amely nemcsak esztétikailag zavaró, hanem fertőzéseket és más problémákat is okozhat.

 

Körömbetegségek: Többféle körömbetegség létezik, amelyek a körmök különböző részeire hatnak. Például a paronychia, amely a körömágy gyulladását okozza, míg az onycholysis, amelyben a körömlemez a körömágytól elválik.

 

Körömsérülések: A körmök könnyen megsérülhetnek, ha megütik őket vagy károsodás éri őket. Az ilyen sérülések, mint például a köröm leválása, a körömágy károsodásához vezethetnek.

 

Körömágygyulladás: A körömágy gyulladása fájdalmas és kellemetlen lehet. A gyulladás oka lehet fertőzés, trauma vagy allergia.

 

Száraz, repedezett körömlemez: A körömlemez kiszáradhat és repedezhet, ami fájdalmat és kellemetlenséget okozhat.

 

Psoriasis: A psoriasis egy autoimmun betegség, amely a bőrt és a körmöket is érinti. A psoriasisban szenvedőknél a körömlemez megvastagszik, és foltos vagy hullámos lesz.

 

Körömágy daganatok: Bár ritka, előfordulhat, hogy a körömágyon daganat alakul ki. Ezek a daganatok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak.

 

A körömproblémák kezelése az adott probléma típusától és súlyosságától függ.

Az alábbiakban felsorolásra kerül néhány általánosan alkalmazott kezelési módszer az egyes problémákra:

 

Körömgomba: A körömgomba kezelése általában hosszadalmas és kitartó folyamat. A kezelés lehet gyógyszeres, mint például az orális vagy a helyi körömgomba elleni szerek, de léteznek természetes módszerek is, például az ecet vagy a teafaolaj használata. Az érintett köröm levágása és a fertőzött körömágy eltávolítása szükséges lehet, hogy a kezelés hatékony legyen.

 

Körmök eltörése: Az eltört köröm kezelése általában a körömágy védelmével és a köröm rövidre vágásával kezdődik. Ha a sérülés súlyosabb, a köröm eltávolítása szükséges lehet, és a kezelés magában foglalhatja az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók szedését is.

 

Körömrágás: A körömrágás kezelése az okok felderítésétől függ. Ha a szokás szorongással vagy szorongással kapcsolatos, az ok kezelése mellett a viselkedést is változtatni kell. A körömrágás megállításában segíthet az érintett köröm fóliázása vagy a kesztyű viselése.

 

Körömbetegségek: A körömbetegségek kezelése az adott betegségtől függ. Például a paronychia kezelése általában antibiotikumokat és fertőtlenítőket tartalmaz, míg az onycholysis kezelése magában foglalhatja a fertőzések kezelését és a körömágy védelmét.

 

Körömsérülések: A körömsérülések kezelése az eltörött vagy leváló köröm rögzítésével és a körömágy védelmével kezdődik. Ha a sérülés súlyosabb, a köröm eltávolítása szükséges lehet, és a kezelés magában foglalhatja az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók szedését is.

 

Körömágygyulladás: A körömágygyulladás kezelése az okoktól függ, de általában antibiotikumokat és fertőtlenítőket tartalmaz.

 

Száraz, repedezett körömlemez: A száraz, repedezett körömlemez kezelése általában hidratáló és tápláló körömápolási termékek használatát jelenti. Hasznos lehet az olajos körömápolók, a hidratáló krémek és az A-, E- és B-vitaminokban gazdag étrend. Ha a körömlemez nagyon száraz vagy repedezett, akkor a szakember javasolhatja a körömlemez hidratálását és/vagy körömágyolaj használatát.

Ápolt és festett körmök