Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A levendula gondozása és tavaszi metszése

2021. 03. 24. 16:50:00 Sági Zsolt - HillVital

A levendulát azért érdemes tavasszal megmetszeni, hogy az évben sok virágot hozzon.

Nézzük először, hogy mit is érdemes tudni a levenduláról.

A levendula egy örökzöld, nagyjából 40-60 cm-re növő félcserje. Több éves korában a szárai fásodni kezdenek. Általában június és július között virágzik. Kékes-lilás színben pompáznak virágai, melyek jellegzetes illattal rendelkeznek. Termése négy makkocska, amiből átlagosan csak 1-2 fejlődik ki.

Virágából és virágos hajtásából illóolajat készítenek, melyek többféle célra is felhasználnak. Ilyenek például a kozmetikai szerek, illatszerek, valamint az étrend-kiegészítők is.

Általános gondozása

A levendula általános gondozása nem igényel különösebb kihívást, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Azt kell tudni róla, hogy eredetileg meleg, száraz éghajlatról származik. Ennek tudatában szereti a meleget, valamint a sovány talajt, azonban nem szereti a sok vizet, ezért ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl. Ezen kívül érdemes arra is odafigyelni, hogy extrém mértékű szélsőséges időjárásnak ne legyen kitéve. Ültetéskor érdemes odafigyelni arra, hogy a téli hideg ellen is kapjon némi védelmet.

A levendula tavaszi gondozása és metszése

Bármilyen levendulát is választunk, nagy szüksége van a napfényre, ezért olyan helyet válasszunk ültetésül, ami napos és melegben lesz. Mielőtt elültetnék fontos, hogy a gyomokat eltávolítsuk, valamint ajánlott előtte trágyázni is. Trágyázás esetében fontos, hogy ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével, mert akkor elpusztulhat. Ilyenkor ha egy kis lyukat ástunk és az aljára tettük a trágyát, akkor érdemes földet tenni rá és csak utána elültetni a palántát. A távolság kialakításánál arra figyeljünk, hogy ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan nőjenek, akkor 40-50 cm távolságra kell ültetni a töveket. Abban az esetben ha bokros kialakítást szeretnénk, akkor javasolt egymástól legalább 1 méter távolságra ültetni a töveket.

A levendula a fásodó szárú növényekhez tartozik. Ennek megfelelően az évek elteltével a növény szárai elkezdenek fásodni, kopaszodni. Ilyen esetben 2-3 évente tavasszal érdemes akár erőteljesebben is visszametszeni a bokrokat. Ha ezt tesszük akkor arra érdemes még odafigyelni, hogy ezt csak a fagyok elmúltával tegyük. Nem kell megijedni, hogy a levendula csak néhány centiméter magas lesz, ugyanis így tudjuk fiatalon tartani. A fejlődés hamar be fog indulni.

A levendula tavaszi metszése