Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

A makuladegeneráció tünetei

2021. 07. 09. 12:50:00 Sági Zsolt - HillVital

A makuladegeneráció egy olyan betegség, amely a leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik.

A makuladegenerációt két fő típusra oszthatjuk:

Száraz: Ez a típus a leggyakoribb. Ebben az esetben jellegzetes sárgás gócok és az ideghártya látópigmentjeinek a kikopása és összecsapzódása figyelhető meg. A látás romlása nem gyors, viszont tovább alakulhat nedves típussá.

Nedves: Sajnos e típus esetében a látásromlás rendkívül gyors. A betegség gyors ütemben halad előre és akár 1-2 év alatt elzáródhatnak az erek.

 

A makuladegeneráció kialakulásának rizikója a következő esetekben nagy:

50 éves kor felett

Genetikai tényező, öröklődés

Dohányzás

Fokozott fény, illetve UV-fény expozicíó

A szemgolyó keringésének a romlása

Az ideghártya pigmentsejtjeinek elöregedése

Oxidatív stressz

A genetikai tényezők még nem tisztázottak, azonban a kék szeműek, illetve azok akik családjába már előfordult veszélyeztetnek számítanak.

A makuladegeneráció tünetei

Fő jellegzetes tünete, a két szem közti színérzékelés különbsége, valamint a tárgyak méretének a megítélésében való eltérése.

A látótér középső részén, szürke-, vagy fekete folt, illetve homály vehető észre.

Romlik az arcok felismerési képessége. Sajnos ez az eset már a folyamat gyors előrehaladását is jelezheti, amely nedves típusra utalhat.

A makuladegeneráció kezelése vagy megelőzése

Mivel sajnos nem pontosan ismertek azok a tényezők, amelyek kiváltják a betegséget, ezért sajnos nincs olyan egyetlen bevált módszer, amivel végleg gyógyítható lenne.

Kezelések terén szemész szakorvos beavatkozása lehet szükséges.

Lehetőség van injekciós kezelésre, lézeres beavatkozásra, műtétekre, valamint látásjavító segédeszközök alkalmazására is. Ha a makuladegeneráció tüneteit véljük magunkon felfedezni, akkor mindenképp javasolt szemorvoshoz fordulni vele, hogy mihamarabb megkezdhető legyen a kezelés.

Megelőzés

Talán ez az egy, amivel sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a betegség. Első fontos pont, hogy csökkentsük a kialakulásért felelős kockázati okokat. Sajnos nem mindent tudunk befolyásolni, de itt megemlíthető a dohányzás felhagyása, valamint a szemek védelme.

Emellett már több olyan étrend-kiegészítő készítmény is kapható, amely a szem számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza. Ilyen készítmény például a SEE Vitaminunk is, amelyről részletesebben IDE kattintva tájékozódhatunk.

Mi az a lutein?

A lutein egy a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. Az emberi szervezetben a retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt, azaz a makula tartalmazza a legnagyobb mennyiségben. A lutein képes elnyeli a szem károsodását okozó fény spektrumát. Ennek köszönhetően a lutein szerepet játszik a szem védelmében. Képes megóvni azt a nap káros sugaraitól, valamint képes elnyelni azon fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Képes a retinában lévő szabadgyökök csökkentésére, valamint a sárgafolt sérülésre visszavezethető szembetegségek és az időskori látásromlás kockázatának a csökkentésére is. A lutein hiánya esetén megnő a látásproblémák kockázata, illetve a sárgafolt degeneráció miatt kialakulhat a homályos látás, amely idős korra akár látásvesztéshez is vezethet. Röviden a lutein a szem egyik elengedhetetlen vegyülete amely védi azt. Túladagolása nem ismert.

A makuladegeneráció tünetei