Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy igazi különlegesség, a medvehagyma

2020. 02. 24. 12:19:00 Sági Zsolt - HillVital

Most megtudhatod, hogy milyen jótékony hatásai is vannak a különleges medvehagymának.
 

A medvehagyma egy igazi tavaszi energiabomba.
 

Frissíti és erősíti a szervezetet, valamint sok vitamin is található benne. Nagyon jó hatással van a télen ellustult szervezetre. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, fokozza az étvágyat. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ezért ennek köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló képességét, amire igencsak szüksége van mindenkinek a hosszú tél után. Segít a szervezet salaktalanításában, de tisztítja a veséket és a húgyhólyagot is.
 

Vérnyomáscsökkentő hatása van, javítja a végtagok keringését, és megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalon. Külső használata jótékony hatással lehet egyes gombás fertőzésekre, viszont először mindenképpen csak kis felületre érdemes felvinni, és megnézni, hogy nem alakul-e ki bőrpír.
 

A medvehagyma egy a fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. A népi orvoslás a fokhagymához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére, kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, valamint bérfertőtlenítő és emésztésjavító tulajdonsága miatt alkalmazza.
 

Azt is megfigyelték, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata jótékony hatással van egyes gombás fertőzések kezelésében. Az emberi fogyasztásra a hagyma levelei és maga a hagyma való. Légmentesen lezárva akár 1 hétig is eláll. Érdemes apróra vágni a leveleit és aztán ki kell szárítani. Akár le is lehet fagyasztani egy sima jégkockatartóban.


Tea formájában is lehet fogyasztani a medvehagymát.

 

Csupán csak forrázd le a leveleit, úgy 1-2 evőkanálnyit és 3-4 dl vízzel. Ezután takard le és hagyd ázni 5-10 percig. Szűrd le és kortyolgasd el szépen. Ajánlott napi 2-3 csészényit fogyasztani.

Sajnos szárított formában egyre gyengül a medvehagyma gyógyhatása mint minden növényé. A fagyasztással megőrizhetőek a hatóanyagok vagy ha nyersen elfogyasztod.  A fentebb említett C-vitamin tartalma mellett található benne még allicin, flavonoidok és klorofill is. Tartalmaz még A-, B1-, és B2- vitamint is. Az ásványi anyag tartalma is magas. Tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, kalciumot és szelént is.

 

A medvehagyma hatásai.