Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyszerű gyümölcs a ribizli! Nem is gondolnád miért!

2019. 05. 30. 09:37:00 Veress Máté - HillVital

A ribizli egy olyan gyümölcs amely szintén rendelkezik jótékony hatásokkal.

De miért is fogyasztanád ezt a gyümölcsöt?

Nagyszerű C-vitamin forrás és antioxidáns de sok növényi rostot is tartalmaz. 

Nagyon finom étel is és még gyógyhatásai is vannak.

Általában először júniusban szokott piacra kerülni a ribizli. Fürtökben lehet leszedni ezt a savanykás bogyós gyümölcsöt. Igazán finom házi szörp és lekvár készíthető belőle. Többféleképpen is szokták nevezni mint ribiszke, vagy vadegres de szinte mindenki ribizlinek ismeri. Mintegy 150 fajta ismerhető belőle. Általában piros színűek a bogyók de léteznek fehérek is. A ribizli a köszméte vagy ribiszkefélék családjába tartozik. A 15 századtól lett egyre kedveltebb a világon a ribizli, míg Magyarországon csak a 17. századtól.

A cserje 1-1,5 méter magasra is megnőhet, a vesszői tüskétlenek és általában 3-5 karéjú levelei vannak.

Ajánlott a fürtjeit egyben leszedni, mivel a szemek nem hullanak le és így a szedéskor megsérülhetnek. A legismertebb fajtái a gyöngyösi és a magymarosi Fay-féle ribizli. Egyre több külföldön nemesített ribizli is kapható már. A ribizli ugyan nem tartalmaz sok energiát, fehérjét és zírt sem. Nem tartalmaz viszont sok cukrot mivel savanykás az íze, de szénhidrátokból is jelentős mennyiséget tartalmaz. Magas rosttartalma is, szinte olyan egészséges mint az alma. Található benne almasav, citromsav, bórkősav, ecetsav és oxálsav is.

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, már korábban is használták skorbut ellen.

Található még emellett benne B1-, B2-, B6- és E- vitamin is. A benne lévő flavonoidoknak és a béta-karotinoknak köszönhető a daganatellenes hatása. Ásványi anyagokat is tartalmaz mint a kalcium, nátrium, foszfor, magnézium és vas is. A növényi zsírjai hasonlítanak a bőrben találhatóakra. A ribizliolaj nagyon alkalmas lehet az érzékeny bőrre.

Lehetőleg nyersen kell fogyasztani mivel így jut be a szervezetbe az összes vitamin. Nagyszerű alapanyaga lehet a gyümölcssalátáknak és a bóléknak. Kiváló lekvárt és dzemet lehet belőle főzni, de figyelj rá, hogy ne cukrozd el.

Nagyszerű gyümölcs a ribizli! Nem is gondolnád miért!