A papaya nagyon népszerű az egész világon. Rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami jótékonyan hat a szervezetre. Most bemutatunk pár jótékony hatását a papayának, amit érdemes, ha tudtok!
Magas vérnyomás ellen
A papaya rendszeres fogyasztása segít szinten tartani a vérnyomást. Ezért ajánlják a szakemberek is a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a papaya napi fogyasztását, akár salátákban vagy fűszeres mártásokban.
Szívbetegség ellen
Az érszűkület és a diabétesz okozta szívbetegség ellen védelmet nyújt a papaya rendszeres fogyasztása. Segít megelőzni a koleszterin oxidálódását, amely a szívrohamok és a stroke elsőszámú okozója. Emellett pedig hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.
Segíti az ízületi gyulladás kezelését
A papayában több gyulladáscsökkentő enzim van, amely enyhíti az ízületi gyulladások okozta fájdalmat. Egy tanulmány szerint azok, akik nem fogyasztanak elég C- vitaminban gazdag ételt (például papayát), könnyebben kapnak ízületi gyulladást, mint azok, akiknek az ilyen ételek mindig megtalálhatók az étrendjükben.
Emésztést javító
A papayában található nagy mennyiségű emésztőenzim segít lebontani a kemény fehérjerostokat, így támogatva a természetes emésztési folyamatokat. A papaya magas víz- és oldható rosttartalma még jobban megkönnyíti az emésztést. Emellett a papaya rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.
Jótékonyan hat a látásra
A papaya rendszeres fogyasztása javítja a szem egészségét. Olyan krónikus szembetegségek kialakulását is megakadályozza, mint a szürke vagy a zöld hályog.
Jót tesz a bőrnek
A papaya pakolásként (arcpakolás) megtisztítja az eldugult pórusokat, feloldja az elhalt hámsejteket, és csökkenti az öregedés tüneteit is.
Jótékony hatása van a hajra
Gyorsítja a haj növekedését, és erősíti a hajszálakat. Emellett táplálja a hajtöveket, dúsabbá teszi a hajat, és korpásodás ellen is használható.
Megelőzi a rákot
A papaya több olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek csökkentik a rák bizonyos típusainak a kockázatát.