Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A glükózamin és a kondroitin a porc legfontosabb epítőelemei

2022. 03. 29. 08:57:00 Veress Máté - HillVital

A glükózamin és a kondroitin a porcszövet számára nagyon fontos anyagok, egész pontosan nélkülözhetetlenek. A glükózamin egy szerves molekula, a legnagyobb mennyiségben a porcszövetben és a kötőszövetben található meg.

 

Úgy kell tekinteni erre az anyagra mint a legkisebb építőkockára aminek a hiányában a nagyobb elemek sem tudnának létezni. A glükózamint valamilyen szinten termeli a szervezet, azonban érdemes bevinni étrend-kiegészítők formájában is. A glükózamint általában a kagylók illetve a rákok külső vázából szokták kinyerni. A természetes szintézise természetesen egyre csökken a kor előre haladtával.  Éppen ezért is olyan fontos, hogy folyamatosan pótold.
 

A kondroitin számít a kenőanyagnak. A kondroitin egy nagy molekulasúlyú glükózaminoglikán amit szintén képes termelni a szervezet. Kiváló vízmegkötő tulajdonsággal bír, ezért magas víztartalmat valamint rugalmasságot és teherbírást is képes biztosítani a porcszövetek számára. A konroitin a porcon kívül még megtalálható az ízületi folyadékban is. Javítja annak a viszkozitását, így javul az ízületek „kenése”.
 

A glükózamin egy kicsi molekula aminek a 90%-a fel is szívódik. Jelentős része lebomlik vagy átalakul, ezért a bevitt glükózaminnak csupán a 25%-a éri el a szisztémás keringést. A kondroitin sokkal nagyobb molekula ezért a felszívódása nem annyira hatékony mint a glükózaminé. A szájon át bevitt kondroitin biológiai hozzáférhetősége nagyjából 15-24%. A kondroitint és a származékait elsősorban a vesék szokták kiválasztani. Tehát a bevett dózisnak csupán a negyede hasznosul, ezért is nagyon fontos megfelelő mennyiség bevitele. Általánosan a szükséges napi glükózamin bevitel 1500 mg míg a kondroitin 800 mg.
 

Olyan esetekben amikor a porcépítő és porcbontó folyamatok egyensúlya felborul, a kondroitin és a glükózamin pótlása rendkívül jótékony hatást képes gyakorolni az ízületekre. A hatásuk elég lassan alakul ki (2-3 hét), de a kúrát követően több hónapig is fennáll a hatásuk. Van egy jó hírünk is, mivel a HillVital Vitapro nevű étrend-kiegészítő tartalmazza mindkét anyagot és még sok más hasznosat az ízületek számára. Tehát ennek a segítségével mindent bejuttathatsz amikre az ízületeknek szüksége van.

A porc építőelemei.