Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szegfűszeg gyógyászati felhasználása

2023. 03. 27. 12:16:36 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a mirtuszfa családjába tartozó, évelő fafajta szárnyas, szárított virágbimbóit használják a gyógyászatban.

 

A szegfűszeget hagyományosan használják az ázsiai és a közép-keleti orvoslásban, valamint Európában is egyre gyakrabban alkalmazzák.

 

A szegfűszegnek számos gyógyhatása van, beleértve a következőket:

 

Fogfájás: A szegfűszegben található eugenol segíthet csökkenteni a fogfájás intenzitását és gyulladáscsökkentő hatása van a fogínyre. A szegfűszegolajat közvetlenül az érintett területre is fel lehet használni a fájdalom enyhítésére.

 

Gyomorproblémák: A szegfűszeg használható a gyomor- és bélrendszeri problémák, mint például a puffadás, hasmenés, émelygés és hányinger kezelésére. A szegfűszeg olajban található eugenol csökkentheti a gyomor és bélrendszeri gyulladást.

 

Légúti betegségek: A szegfűszegolajat használják a légúti problémák, mint például az asztma és a bronchitis kezelésére, mivel a szegfűszegolaj antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni az allergiás tüneteket.

 

Fertőzések: A szegfűszeg antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékony lehet a fertőzések, mint például az influenzavírus, a herpesz és a Candida gomba elleni harcban.

 

Fájdalomcsillapítás: A szegfűszegolajat használhatják fájdalomcsillapítóként is, mivel az eugenolban található gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású anyag.

 

Gyulladáscsökkentés: A szegfűszegben található egyes vegyületek, mint például az eugenol és a kariofillén hatékonyan csökkentik a gyulladást, így használják őket a reumatikus fájdalmak és a gyomor-bélrendszeri gyulladások kezelésére.

 

Immunrendszer erősítő hatás: A szegfűszegben található antioxidánsok és polifenolok erősítik az immunrendszert és segítenek a testnek a különböző betegségekkel szembeni védekezésében.

 

Emésztést segítő hatás: A szegfűszeg serkenti az emésztést és csökkenti az emésztőrendszeri problémákat, mint például a puffadás és a hasmenés.

 

A szegfűszegolajat általában belsőleg vagy külsőleg alkalmazzák.

Belül szájon át szedhető, vagy hozzáadható ételekhez, italokhoz vagy rágógumikhoz. Külsőleg a szegfűszegolajat közvetlenül az érintett területre alkalmazzák, vagy hígítják egy hordozóolajban, például kókuszolajban vagy olívaolajban.

 

Fontos megjegyezni, hogy a szegfűszegolajat soha nem szabad belsőleg használni hígítatlan formában, mert túl sok eugenolt tartalmazhat, ami súlyos mellékhatásokat okozhat, például hányingert, hányást, szédülést és súlyos hasmenést.

Szegfűszeg egy fakanálon és egy üvegcse szegfűszegillóolaj