Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szegfűszeg termesztése és betakarítása

2023. 03. 27. 11:12:48 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A szegfűszeg az egyik legismertebb fűszer és gyógynövény a világon, melynek termesztése számos országban elterjedt.

 

Az alábbiakban részletezzük hogyan történik a szegfűszeg termesztése:

 

Talaj előkészítése: A szegfűszeg termesztése előtt fontos a megfelelő talajválasztás és előkészítés. A szegfűszeget legjobb trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton termeszteni, ahol az éves átlaghőmérséklet meghaladja a 20°C-ot, és az évi csapadékmennyiség meghaladja a 1500 mm-t. A szegfűszeg kedveli a jó vízáteresztő, homokos talajt, amelyben a víz nem áll össze, de ugyanakkor a talajnak magas a humusz és tápanyagtartalma is.

 

Magvetés: A szegfűszeget általában magból szokták termeszteni. A magokat általában februárban-márciusban vetik el először, az ültetési helytől függően. A magvakat előzetesen áztatják 24-48 órán át, majd a talajba ültetik. Az ültetési sorokat általában 30-40 cm-es távolsággal helyezik el egymástól, és a magokat 1-2 cm mélységben ültetik el.

 

Csírázás: A magvak általában 10-20 napon belül kicsíráznak. Ezután a növényeknek legalább 4-6 hónapig szükségük van arra, hogy kifejlődjenek és virágot hozzanak.

 

Virágzás: A szegfűszeg növényeknek virágzáskor szükségük van a megfelelő napsütésre és vízmennyiségre. A virágzás általában 5-7 hónap után kezdődik el az ültetéstől számítva. A virágok általában rózsaszínűek vagy pirosak, és nagyon aromásak.

 

Szüret: A szegfűszeg szedése akkor kezdődik, amikor a virágok még nem teljesen nyíltak ki. Az első szüret általában júniusban vagy júliusban történik, majd folyamatosan szüretelik egészen szeptemberig. A szegfűszeget kézzel szedik le, majd a napon szárítják, amíg a virágok színe sötétre nem változik.

 

Tisztítás és feldolgozás: A szárított szegfűszeg virágokat általában feldarabolják, majd eltávolítják a szárakat és a leveleket. Ezután a fűszert általában őrlik, és készítenek belőle por formájában is, amelyet könnyen adagolni lehet az ételekhez.

 

Tárolás és értékesítés: A szegfűszeget száraz, hűvös helyen kell tárolni, hogy megőrizze minőségét és aromáját. A szegfűszeg általában fűszerként és gyógynövényként is értékesítik a piacokon és a boltokban.

Szárított szegfűszeg az asztalon