Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A tuja szakszerű metszése

2023. 03. 18. 13:11:00 hillvital.hu

A tuja metszése nagyon fontos feladat, ugyanis ezek a növények nagyon munkaigényesek.
 

A sövényként ültetett tujákat négyzetes, vagy nyújtott trapéz alakúra érdemes formázni, ugyanis így elkerülhető az alsó részek felkopaszodása.
 

Tavaszi metszés
 

Ezt a metszést javasolt Márciusban elvégezni. A télen elhalt, vagy sérült ágakat metsszük le egészen az élő fáig. A tuja ezt követően kiválóan regenerálódik majd. Mivel az apró lehullott levelek a belső ágakon fennakadhatnak, és táptalajt nyújthatnak a rovaroknak, valamint különböző betegségeknek is, ezért ezt mindenképp ajánlott elvégezni. 
 

Győződj meg róla, hogy rendelkezel megfelelő metszőollóval vagy metszőollóval. Ezeknek élesnek kell lenniük, hogy tiszta és sima metszéseket hozzanak létre. Kezdjük azzal, hogy a túlnövekedett vagy sérült hajtásokat levágjuk. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy friss és egészséges hajtásokat fejlesszen ki. Az elsődleges metszés során a tuját formázhatod is, ha szeretnél egy bizonyos alakot vagy méretet elérni. Miután elvégezted az elsődleges metszést, finomítsd a tuja megjelenését és alakját. Vágd le a túlnyúló vagy rendezetlen ágakat, hogy egyenletesebb formát és sűrűséget érj el. Miután befejezted a metszést, távolítsd el a levágott ágakat és hulladékot. Tartsd rendben a környező területet.
 

Őszi metszés

Az őszi metszés esetében csak a második vagy harmadik év szeptemberében szükséges erőteljesebben megmetszeni a tuját. Ebben az esetben arra ügyeljünk, hogy a metszés soha ne történjen meleg, napos időben, ugyanis ennek hatására a növény könnyen megperzselődhet.
 

Tűlevelű növények esetében inkább nyírásról, mintsem metszésről beszélünk. Nyírás esetében csak az ágak végét nyírjuk le. Ne vágjuk vissza teljesen a növényt, mert akkor könnyedén keletkezhetnek kopasz részek, amelyek már nem fognak kihajtani. Javasolt előre eltervezni a növény formáját, így a későbbiekben arra fókuszálhatunk, hogy azt elérjük.
 

Amikor a tuja a kívánt méretet eléri, akkor ajánlatos még abban az évben letetejezni. Ez azért fontos, mert a tuja kezelése igen nehézkes ha nagyra nő, valamint azért is, mert ezzel a növény dúsítani kezdi lombját.
 

A tuja ága.