Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A tuja szakszerű metszése

2024. 04. 22. 13:42:00 Hillvital

A tuja metszése nagyon fontos feladat, ugyanis ezek a növények nagyon munkaigényesek.
 

A sövényként ültetett tujákat négyzetes, vagy nyújtott trapéz alakúra érdemes formázni, ugyanis így elkerülhető az alsó részek felkopaszodása.
 

Tavaszi metszés

Ezt a metszést javasolt Márciusban elvégezni. A télen elhalt, vagy sérült ágakat metsszük le egészen az élő fáig. A tuja ezt követően kiválóan regenerálódik majd. Mivel az apró lehullott levelek a belső ágakon fennakadhatnak, és táptalajt nyújthatnak a rovaroknak, valamint különböző betegségeknek is, ezért ezt mindenképp ajánlott elvégezni. 
 

Győződj meg róla, hogy rendelkezel megfelelő metszőollóval vagy metszőollóval. Ezeknek élesnek kell lenniük, hogy tiszta és sima metszéseket hozzanak létre. Kezdjük azzal, hogy a túlnövekedett vagy sérült hajtásokat levágjuk. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy friss és egészséges hajtásokat fejlesszen ki. Az elsődleges metszés során a tuját formázhatod is, ha szeretnél egy bizonyos alakot vagy méretet elérni. Miután elvégezted az elsődleges metszést, finomítsd a tuja megjelenését és alakját. Vágd le a túlnyúló vagy rendezetlen ágakat, hogy egyenletesebb formát és sűrűséget érj el. Miután befejezted a metszést, távolítsd el a levágott ágakat és hulladékot. Tartsd rendben a környező területet.
 

Őszi metszés

Az őszi metszés esetében csak a második vagy harmadik év szeptemberében szükséges erőteljesebben megmetszeni a tuját. Ebben az esetben arra ügyeljünk, hogy a metszés soha ne történjen meleg, napos időben, ugyanis ennek hatására a növény könnyen megperzselődhet.
 

Tűlevelű növények esetében inkább nyírásról, mintsem metszésről beszélünk. Nyírás esetében csak az ágak végét nyírjuk le. Ne vágjuk vissza teljesen a növényt, mert akkor könnyedén keletkezhetnek kopasz részek, amelyek már nem fognak kihajtani. Javasolt előre eltervezni a növény formáját, így a későbbiekben arra fókuszálhatunk, hogy azt elérjük.
 

Amikor a tuja a kívánt méretet eléri, akkor ajánlatos még abban az évben letetejezni. Ez azért fontos, mert a tuja kezelése igen nehézkes ha nagyra nő, valamint azért is, mert ezzel a növény dúsítani kezdi lombját.
 

A tuja ága.

 

Hogyan javasolt az öreg tuja metszése?

 

Időzítés: A tuja legjobb időpontja a metszésre a pihenési időszak, tehát általában a kora tavasz vagy késő ősz. A tavaszi metszés elősegíti az új növekedést és a formálást, míg az őszi metszés elősegítheti a túlzott növekedés visszafogását.

 

Metszés célja: Az öreg tuja metszése során általában a formázás és az egészségügyi állapot javítása a cél. El kell távolítani az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, valamint korrigálni lehet az alakját, ha szükséges.

 

Vágási technika: Használj éles metszőollót. Mindig vágj le az ágakat a tövüktől, és kerüld a félig levágott ágakat, mivel ezek hajlamosak a rothadásra és a betegségekre.

 

Formázás: Az öreg tuja formázása során ügyelj arra, hogy megőrizd természetes alakját. Kerüld a túlzott metszést, ami a tuja elvékonyodásához vagy deformálódásához vezethet.

 

Ápolás utáni gondozás: A metszés után gondoskodj a tuja megfelelő öntözéséről és trágyázásáról. Ügyelj arra is, hogy a tuja körül nincsenek elhullott levelek vagy más növényi anyagok, ami a rothadásnak kedvezhet.

 

 

Hogyan javasolt a magas tuja visszavágása?

 

Vágási eszközök előkészítése: Éles metszőollókat vagy metszőfűrészt használj, hogy a vágás tiszta és pontos legyen. Fontos, hogy az eszközök tiszták és élesek legyenek, hogy ne okozzanak sérüléseket a növényben.

 

Méret meghatározása: Először is döntsd el, hogy mekkora mértékben szeretnéd visszavágni a magas tuja ágait. Fontos figyelembe venni, hogy a tuja megfelelő arányban legyen visszavágva, hogy ne legyen túl lombos vagy ritka.

 

Vágás technikája:

  • Az elöregedett, sérült vagy beteg ágakat vágd vissza az alaptörzs közelében.
  • A tuja tetejét visszavághatod egyenesen, hogy megtartsd a kívánt magasságot és formát.
  • Ha csak a méreteit szeretnéd csökkenteni, akkor minden egyes ágat vágj vissza a kívánt hosszúságra. 

 

Gyakoriság: A tuja visszavágását évente egyszer végezd el, hogy fenntartsd az alakját és méretét.

 

Ápolás utáni lépések: Miután befejezted a visszavágást, öntözd meg alaposan a tuja alapvető hidratálása és tápanyagellátása érdekében. Ha a talaj kimerült vagy túl sűrű, fontolóra veheted a műtrágyázást vagy a talajlazítást is.