Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vadgesztenye a vénák gyógyítója!

2022. 06. 14. 13:32:00 Veress Máté - HillVital

A vadgesztenye latin neve Aesculus hippocastanum. Mielőtt a csodás élettani hatásairól olvasnál először nézzünk egy kis botanikát.


A vadgesztenye egy 16-20 m-es fa. A koronája keskeny és boltozatos. Az ágai ívesen lehajlanak és általában májusban szokott nyílni és kúpos, fehér virágai vannak. Nagyon szép fának számít, ezért gyakran található meg parkokban is. A téli rügyei barnák szoktak lenni és enyvesek. A levelei 10-25 cm hosszúak, hosszas ékvállúak, a szélük tompa és kétszeresen fűrészes. A virágai nagyjából 2 cm szélesek, a szirmai pedig hullámosak. A közepén kezdetben egy sárga folt található, majd később piros. Májusban nyílik a 4-6 cm átmérőjű, tüskés toktermése, amiben barna mag található meg. Ősszel nagyon szép barna vagy sárga szokott lenni. Egyébként a vadgesztenye hazánkban nagyon közkedvelt díszfának számít. Érdekesség, hogy a Balkán félszigetről származó növénynek legalább 15 faja létezik. Azért szokták még a parkokban illetve az utak mellé ültetni, mivel nagyon kevés gondozást igényel és nagyon gyorsan is nő. Az utak mellé nem lenne szabad ültetni ezt az értékez növényt, mivel a kipufogógáz hamar tönkreteszi.

 

A vadgesztenye fa felépítése.


A vadgesztenyének szinte minden része tele van csodás hatóanyagokkal.
Nagyon sok összetevő található benne, viszont a legfontosabb amit ki kell emelni az a szaponin. A szaponinok egyébként szappananyagok. Vízzel összerázva elég erősen habzanak ezek az anyagok. Található benne még cseranyag is, de található benne eszcin és eszkuletin is. A legfontosabb hatóanyagai az eszkulusz-szaponinok.

Érdemes megemlíteni, hogy régebben a gesztenyét főként takarmánynak gyűjtötték be. A nők pedig a régi időkben mosáshoz használták fel a már említett szappanos hatása miatt. Egy népi hiedelem szerint aki háromnál több gesztenyét hordott magával, az védve volt a különböző betegségektől, de a valódi gyógyhatásait csak a 19. század vége óta ismerik. Azt figyelték meg, hogy a vadgesztenyével etetett állatok sokkal gyorsabban felgyógyulnak a légúti fertőzésekből. Ezután persze már tudatosan adták a vadgesztenyét a légúti betegségben szenvedő állatoknak, elsősorban lovaknak. Ezért nevezik sok helyen lógesztenyének. Embereknek nem ajánlott a vadgesztenyéből gyógyteát készíteni mivel mérgező lenne. Ennek ellenére régen viszont használták a leveleit tea készítésre. Az ilyen felhasználási mód viszont napjainkban már nem ajánlott.

A vadgesztenye magjában eszcin található ami elősegíti a vénás visszaáramlást és képes megakadályozni a vérrögképződést valamint erősíti az érfalakat és gyulladáscsökkentő hatású is. Segít megszüntetni a duzzanatokat és a vízvisszatartás ellen is hatásos. A magjából készített készítmények ezért értágulatra, trombózis és ödéma kezelésére ajánlott. A vadgesztenye képes elősegíteni az ízületi hártya anyagcseréjét is. Éppen ezért lehet alkalmazni köszvény, csontfájdalom és a gerincoszlop területén létrejött fajdalom esetén.

A vadgesztenye tele van hatóanyagokkal.

A vadgesztenyefa kérgében található egy bizonyos eszkulin ami csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét és megnöveli az ellenállásukat is. Nagyon sok fényvédő krémnek is az alapanyag a vadgesztenye. A kéreg hatóanyagát a népi gyógyászatban kelések és bőrproblémák ellen szokták felhasználni. A leveleiből készíthető ülőfürdő ami aztán nagyon jó lehet aranyeres panaszokra. Nagyon jó lehet még lábfürdőt is készíteni belőle, mivel a visszeres csomóknak jót tesz, nagyon jó még az értágulatra és a kiütésekre is. Egy vadgesztenyés fürdő a bőrt rugalmasítja, puhítja és selymesíti is. Több kozmetikus a rosaceás és kipirosodott bőrre szokta használni a vadgesztenyét.  Egyébként a vadgesztenye megtalálható a
HillVital Varikoflex Extra balzsamunkban is amit kifejezetten visszeres problémákra ajánlunk. Ez is bizonyítja, hogy a gyógynövények még nem avultak el napjainkban sem.

Vannak még egyéb gyógyhatásai is a vadgesztenyének:

-a fa kérge nagyon jó lázcsillapító hatással rendelkezik és festéket is kiszoktak belőle nyerni.

-a leveléből arclemosót szoktak készíteni ami jó lehet pattanásos bőrre.

 

-a kérgéből napozószereket is szoktak előállítani.

-az egyik legjobb érfal erősítő a vadgesztenye


-az enyhébb aranyerek kezelésére is ajánlott


Összefoglalva tehát egy nagyon univerzális gyógynövény a vadgesztenye. Valamint ki kell még egyszer emelni, hogy csakis külsőleg ajánlott a használata. A szaponin tartalma miatt mérgező belsőleg az emberek számára. Sem főzetet, gyógyteát, vagy pépet nem szabad fogyasztani. Jobb is ha már előre elkészített bolti termékeket vásárolsz amikben vadgesztenye van, tehát ne kísérletezz otthon. Inkább ajánljuk a
HillVital Varikoflex Extra balzsamot visszérre vagy az Aurumflex Extra balzsamot aranyeres problémákra és akkor nem kell otthon kétes hatású krémeket gyártanod.


Ha tudtunk neked segíteni, akkor oszd meg az ismerőseiddel ezt a cikket.

A vadgesztenye csodás hatásai.