Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vadgesztenye összetétele és tápértéke

2023. 04. 28. 11:50:47 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A vadgesztenye összetétele a fajtától, a termőhelytől, a talajtól és az időjárási körülményektől függően eltérő lehet.

 

Általánosságban azonban a vadgesztenye magja és héja számos fontos tápanyagot és egyéb anyagot tartalmaz.

 

A vadgesztenye magja jelentős mennyiségű keményítőt és zsírsavakat tartalmaz, míg a héja tanninokat, flavonoidokat, poliszacharidokat, pektineket és ásványi anyagokat tartalmaz.

 

Az ásványi anyagok közül a vadgesztenye magja és héja jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz. A magban különösen magas a kálium, a magnézium és a foszfor tartalma.

 

A vadgesztenye héja polifenolokban gazdag, mint például a kvercetin és az epikatekin. Ezek az anyagok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök káros hatásait a szervezetben.

 

A vadgesztenye magja emellett a B-vitaminok, különösen a tiamin, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav, valamint E-vitamin és C-vitamin forrása is.

 

A vadgesztenye magja és héja számos fontos tápanyagot tartalmaz, így jelentős tápértékkel rendelkezik.

 

Az energiatartalom tekintetében a vadgesztenye magja és héja közepes értékű. Az 100 grammos adag nyers vadgesztenye mintegy 200 kcal energiát tartalmaz. A magokban és a héjban található keményítő és rostok tartalma miatt a vadgesztenye lassan emészthető, hosszabb ideig biztosítva az energiát.

 

A vadgesztenye magja és héja gazdag fehérjében, szénhidrátokban, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is.

 

Fehérjetartalma körülbelül 5-7 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva, és ez körülbelül 14-18% a napi ajánlott bevitelből.

 

Szénhidrát-tartalma nagyjából 40-45 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva, és ebből a keményítő a domináns összetevő.

 

Zsírtartalma a magban és héjában különböző lehet, általában azonban alacsony zsírtartalommal rendelkezik, körülbelül 2-4 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva.

 

Az ásványi anyagok közül a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a cink a legfontosabbak, de a vadgesztenye magja és héja tartalmaz még foszfort, mangánt és rezet is. A vadgesztenye magja és héja emellett gazdag rostokban, amelyek fontosak az egészséges emésztéshez.

 

A vadgesztenye magja és héja a B-vitaminok közül a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3) és a pantoténsav (B5) jó forrása. Ezenkívül jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és E-vitamint is.

A vadgesztenye érett termése