- A vadgesztenye összetétele és tápértéke
- A vadgesztenye hatása az egészségreA vadgesztenye összetétele a fajtától, a termőhelytől, a talajtól és az időjárási körülményektől függően eltérő lehet.
Általánosságban azonban a vadgesztenye magja és héja számos fontos tápanyagot és egyéb anyagot tartalmaz.
A vadgesztenye magja jelentős mennyiségű keményítőt és zsírsavakat tartalmaz, míg a héja tanninokat, flavonoidokat, poliszacharidokat, pektineket és ásványi anyagokat tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül a vadgesztenye magja és héja jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz. A magban különösen magas a kálium, a magnézium és a foszfor tartalma.
A vadgesztenye héja polifenolokban gazdag, mint például a kvercetin és az epikatekin. Ezek az anyagok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök káros hatásait a szervezetben.
A vadgesztenye magja emellett a B-vitaminok, különösen a tiamin, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav, valamint E-vitamin és C-vitamin forrása is.
A vadgesztenye magja és héja számos fontos tápanyagot tartalmaz, így jelentős tápértékkel rendelkezik.
Az energiatartalom tekintetében a vadgesztenye magja és héja közepes értékű. Az 100 grammos adag nyers vadgesztenye mintegy 200 kcal energiát tartalmaz. A magokban és a héjban található keményítő és rostok tartalma miatt a vadgesztenye lassan emészthető, hosszabb ideig biztosítva az energiát.
A vadgesztenye magja és héja gazdag fehérjében, szénhidrátokban, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is.
Fehérjetartalma körülbelül 5-7 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva, és ez körülbelül 14-18% a napi ajánlott bevitelből.
Szénhidrát-tartalma nagyjából 40-45 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva, és ebből a keményítő a domináns összetevő.
Zsírtartalma a magban és héjában különböző lehet, általában azonban alacsony zsírtartalommal rendelkezik, körülbelül 2-4 gramm 100 gramm száraz tömegre vonatkoztatva.
Az ásványi anyagok közül a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a cink a legfontosabbak, de a vadgesztenye magja és héja tartalmaz még foszfort, mangánt és rezet is. A vadgesztenye magja és héja emellett gazdag rostokban, amelyek fontosak az egészséges emésztéshez.
A vadgesztenye magja és héja a B-vitaminok közül a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3) és a pantoténsav (B5) jó forrása. Ezenkívül jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és E-vitamint is.