Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vese leggyakoribb betegségei

2017. 11. 24. 16:20:00 Sági Zsolt - HillVital

Sajnos sok esetben nem vesszük komolyan a vese fontosságát és nem figyelünk rá kellően, aminek következtében megjelennek a vesebetegségek!
 


A vese leggyakoribb betegségei a következők lehetnek:

- Fejlődési rendellenességek 
- Gyulladások
- Vesekő

- Daganatos elváltozások

 

A mindennapi életben gyakran a fenti betegségek együtt jelennek meg.

Fejlődési rendellenességek

Nagyon fontos a beteg kivizsgálása, a szokásos rutin laborvizsgálatok mellett fejlett képalkotó vizsgálatokkal (CT). A betegség gyógymódját a fejlődési rendellenesség súlyossága, illetve a laboreltérések döntik el. A gyógymód ilyenkor általában valamilyen műtéti beavatkozás lehet. 

Gyulladások

Vannak akut és krónikus gyulladások. A kezelés során mindig meg kell keresni a kiváltó okot. Feltétlenül szükséges ultrahangvizsgálat, valamint ettől függően egyéb képalkotó eljárás is. Ilyenkor szükség van vérvizsgálatokra is a gyulladás követése céljából, illetve a vesefunkciós eltérések miatt.

Vesekő

Vesekő esetén a kő helyzete, a kő által kiváltott megbetegedés, az esetleges kísérő betegségek döntik el a terápiát. A legfontosabb a kő eltávolítása. Ez a technikai fejlődésnek köszönhetően már szintén több módon lehetséges. Modern eljárás a testen kívüli kőzúzás, amely legtöbbször ultrahangos energiával történik. Ilyenkor a követ összezúzzák, mely a vizelettel távozik. Egy másik eljárás, amikor egy célzott szúrást ejtenek a vesére, bevezetnek egy speciális endoszkópot, és a testen belül zúzzák szét a követ, amely később szintén a vizelettel távozik. 

Daganatos elváltozások

Először is tisztázni kell, hogy a daganatos megbetegedés jó vagy rosszindulatú-e. Rosszindulatú esetén a daganatot el kell távolítani. Ennek több módja is lehetséges, akár a beteg teljes veséjével együtt. A terápiát a szövettani vizsgálat, illetve a betegség kiterjedése alapján határozzák meg. Jóindulatú elváltozás esetén is időnként műtétre van szükség. 

A vese leggyakoribb beregségei