A zöld zöldségek a bennük rejlő tápanyagoknak, vitaminoknak, valamint ásványi anyagoknak köszönhetően rendkívül csodás hatásokkal rendelkeznek.
Nézzük is a zöld zöldségek csodás élettani hatásait
Klorofill
A zöld leveles növények rengeteg klorofillt tartalmaznak, amit „folyékony napfénynek” is szoktak nevezni. A klorofill tisztítja a vért, és hatékonyabbá teszi a máj működését, ezzel javítva a vérképet. Kimossa szervezetünkből a káros anyagokat, és egyensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb egészségtelen szokásaink okozta károkat. Egyes tanulmányok szerint néhány rákfajta megelőzésében, sőt kezelésében is jó eredményeket mutat, de az érelmeszesedéssel is képes felvenni a harcot.
Klorofillban gazdag növények: petrezselyem, spenót, mángold, kínai kel
A zöld növények másik fontos összetevője a folsav. Sajnos sok ember folsavhiánnyal küzd. Pedig a folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban.
Más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében tölt be fontos szerepet. Ezenkívül szükséges a gyomor és a bélrendszer, illetve a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.
Különösen a magzat fejlődésekor van kulcsfontosságú szerepe, ugyanis bizonyították, hogy megfelelő adagolásával megelőzhető a velőcsőzáródási rendellenesség. Ezért már a tervezett várandósság előtt érdemes elkezdeni a pótlását.
Folsavban gazdag zöldségek: spenót, zöldbab, kelbimbó, brokkoli
Vas
A vas sok mindenért felelős a szervezetben: az oxigén- és széndioxid szállításáért, az elektrontovábbításért, az enzimek működéséért. De részt vesz a hemoglobin szintézisben, a szállító és tároló fehérjék képzésében. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása.
Vasban gazdag növények: medvehagyma, bazsalikom, sóska, zöldborsó
A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. Ez a vitamin tehát nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez. Nélküle a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba.
K-vitaminban gazdag növények: káposzta, bazsalikom, zöldborsó, zöld spárga
Ne feledjük: a zöld leveles növények leginkább nyersen fogyasztva fejtik ki jótékony tulajdonságaikat. Fogyasszuk őket zöldturmixokban!