A petrezselyem igazi szupertáplálék!
A petrezselyem igazi szupertáplálék!
A petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény a világon, mely eredetileg Európában és a Közel- Keleten őshonos. Az igazi őshazája a Balkán-félsziget.
A petrezselymet tehát főzéshez és gyógyításhoz egyaránt használják. A tápanyagok egyedi, különleges kombinációja teszi hatékony szupertáplálékká a petrezselymet. A belőle készült illóolaj egyes vegyületei gátolják a rákos daganatok kialakulását, és háromszor annyi C- vitamint tartalmaz, mint a narancs. A petrezselyem emellett erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, erőteljesen lúgosítja a szervezetet, tisztítja a vért, és segíti a vörösvértestek képződését.
A petrezselyem gyógyító tulajdonságai:
· vízhajtó hatás
· vérnyomáscsökkentő
· javítja a vese működését
· javítja a keringést
· csökkenti a gyulladásokat
· mérsékli az allergia és az asztma tüneteit.
A frissen szedett petrezselyem a hazai konyha egyik legnépszerűbb ételízesítője, a dietetikus is ajánlja fogyasztását a fentiek figyelembe vételével. Használhatjuk hús- és zöldséglevesek ízesítésére, húsok töltelékébe és tojásételekbe is, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére. A petrezselyem gyakorlatilag bármely zöldséghez illik, ezért érdemes például a frissen préselt zöldségleveket is petrezselyemmel dúsítani. Ha nem nyersen fogyasztjuk, akkor inkább a sütés vagy főzés vége felé adjuk az ételhez a zöld leveleket, hogy aromájuk és vitamintartalmuk is jobban megmaradjon.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
