A rooibos növény Dél- Afrikában a Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle.
A feldolgozás természetes módszerekkel zajlik, emellett még az ültetvényt nem is vegyszerezik. A növényt kézzel szüretelik a nyári hónapokban.
A tea kedvező élettani hatásai és finom íze miatt a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult!
A rooibos növény Dél- Afrikában a Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle. A feldolgozás természetes módszerekkel zajlik, emellett még az ültetvényt nem is vegyszerezik. A növényt kézzel szüretelik a nyári hónapokban. A teát összehantolva, halmokban fermentálják, ennek során kapja jellegzetes pirosas-barna színét. A tea feldolgozásának utolsó folyamata a gőzzel történő sterilizáció és a szárítás.
A teának számtalan pozitív hatása van.
Ásványi anyagokban és szabadgyököket megkötő antioxidáns anyagokban gazdag és koffeinmentes. Görcsoldó, gyulladás gátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, a szénanátha és az asztma tüneteit. Emellett jótékony hatással van az álmatlanságra, a hasnyálmirigy- bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek.
Gyomoridegesség és fejfájás enyhítésére is javasolt. Alkalmas prosztatagyulladás okozta bántalmak kezelésére, emellett nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében is. Az afrikai vörös tea lassítja az öregedést is. Az a különlegessége, hogy a legjobb minőségű teakeverékeket a mai napig kézzel szüretelik aztán sziklákon zúzzák szét pici darabokra. Az előállítás utolsó folyamata a szárítás, amit manapság már gőzzel szoktak csinálni, hogy gyorsítsanak a folyamaton. Egy évben átlagosan 8 ezer tonna rooibos teát állítanak elő Dél-Afrikában és ezt a legtöbbet Németországba, Hollandiába és Japánba importálják. Már az USA-ban is egyre többen fogyasszák.