Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Almaecet készítése házilag! Itt vannak a lépések!

2024. 04. 16. 12:16:00 Hillvital

Az almaecet az egyik legegészségesebb ecetfajta. Tartalmaz pektint, béta- karotint, káliumot, aminosavakat és enzimeket is. Most megtudhatod, hogy az almaecet készítése házilag hogyan is zajlik.
 

Hogyan készül az almaecet?

 

Almaecet készítése házilag

Az almaecet házilag úgy készül, hogy először is fogunk egy 5 literes uborkás üveget, majd teszünk bele 2 kg szeletre vágott vagy lereszelt almát. Ezt követően forraljunk fel 2 liter vizet 20 dkg cukorral. Ha már kihűlt, ráöntjük az almára és a tetejére 1 darab kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre. 10 napig érleljük, keverjük. A szűretlen almaecet készítése itt véget is ér, ugyanis a szűrés ezután történik.

 

A szűrés után minél tovább áll, annál erősebb lesz.

A leszűrt almaecetet célszerű továbbra is vászonnal letakart edényben tartani, így tovább érik, szépen letisztul. Ilyenkor a tetején kocsonyás anyag képződik, amit ecetágynak hívunk. Amikor az almaecetet lefejtjük, egy kis ecetben tegyük el ezt az ecetágyat, mert a következő adag készítésénél kenyér helyett már ezt használhatjuk, így hamarabb beindul az ecetesedés. Ezt követően kész is a házi almaecet.

 

Almaecet házilag cukor nélkül

 

Hozzávalók:

  • Friss almák (preferáltan bio minőségűek, mivel a héjukon lévő mikroorganizmusok segíthetnek a fermentációs folyamatban)

  • Tiszta víz

  • Tiszta üveg vagy edény, ami nem reagál az ecettel (pl. üveg vagy kerámia)

  • Tiszta géz, vászon vagy konyharuha a fedőhöz

  • Gumi- vagy műanyag kupak, vagy légáteresztő fedő

 

Elkészítés lépései:

  1. Moss meg alaposan 5-6 almát, majd vágd fel őket kisebb darabokra. Hagyhatod rajtuk a héjukat is.

  2. Helyezd az almákat az üvegbe vagy edénybe, majd öntsd fel vízzel, hogy az almákat ellepje. Ne hagyd, hogy az alma darabok levegőn legyenek, mert az befolyásolhatja a fermentációs folyamatot.

  3. Fedd le a tartályt gézzel, vászonnal vagy konyharuhával, majd rögzítsd a fedőt úgy, hogy légáteresztő legyen. Ez lehet egy gumival vagy műanyaggal lezárt lyukas fedő, vagy akár egy olyan fedő, amelyen kis rések vannak.

  4. Helyezd az üveget egy sötét, meleg helyre, ahol a fermentáció folyamata le tud zajlani. Az optimális hőmérséklet általában 15-27 Celsius fok között van.

  5. Hagyd állni az almákat legalább 3-4 hétig. Idővel a cukor lebomlik alkohollá, majd az alkohol ecetté fermentálódik.

  6. Periodikusan ellenőrizd az állapotát. Amikor az íze elért egy olyan szintet, amely megfelel az ízlésednek, szűrd le az almát és távolítsd el a darabokat.

  7. Tárold az elkészült almabor ecetet egy zárt üvegben vagy palackban a hűtőszekrényben.

 

Mi számít eredeti almaecetnek?

Az "eredeti" almaecet olyan ecet, amelyet alma és víz fermentációjával állítanak elő. A legfontosabb jellemzője az, hogy az almaecetet alma mustból, azaz az almakéreg préseléséből erjesztik, majd ecetté alakítják. Fontos, hogy az eredeti almaecetnek ne legyenek mesterséges színezékei, ízfokozói vagy egyéb adalékanyagai. Ha a mézes almaecet készítése érdekel, akkor arról ITT olvashatsz bővebben!

 

Lehetséges-e almaecet készítés almaléből?

Igen, almaecetet lehet készíteni almaléből. Az almaecet készítése a fermentációs folyamat során történik, amely során az almából származó cukor az élesztő mikroorganizmusok hatására először alkohollá, majd ecetsavvá alakul át. Az almalé egy kiváló alapanyag a fermentációhoz, mivel természetes módon tartalmaz cukrokat, amelyek a folyamatot elindítják.

Almaecet készítése házilag.

Mi mindenre is lehet felhasználni az almaecetet?

Hajra:
Az almaecetet hajmosás után lehet használni. Ha átöblíted almaecettel a hajadat, akkor sokkal egészségesebb és fényesebb lesz. Érdemes ilyenkor egy régi samponos flakont használni. Csak tölts bele fél evőkanál almaecetet és 1 pohár vizet is. Öblítsd át a kapott keverékkel a hajadat akár hetente többször is.

Arcra: Az almaecet segít szabályozni a bőr pH értékét. Csak hígíts fel 2 résznyi vizet almaecettel és kend be vele az arcodat. Nagyszerűen tisztítja a bőrt is. Egy méregtelenítés céljából nyugodtan egész éjszakára az arcon hagyhatod még az öregségi foltokat is képes halványítani.

Kézre és lábra: Ha a kezed és a lábadt is megvan duzzadva, akkor egy kis almaecetes masszázs sokat segíthet. Frissítő hatása van.

Fogra: Az almaecet képes eltávolítani a foltokat a fogakról is. Csak dörzsöld be jól a fogaidat almaecettel aztán öblítsd át.