Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A lábfájdalom leggyakoribb típusai

2024. 04. 17. 09:45:00 Hillvital

Nem csupán a mindennapi tevékenységeket nehezíti meg a lábfájdalom. Még akár az alvást és a pihenést is lehetetlenné teheti. 
 

Azt tudnod kell, hogy a lábat érintő fájdalmak eléggé széles spektrumon mozoghatnak, vagyis lehet csak egy enyhe hamar elmúló sajogás de van hogy aludni sem tud az ember a fájdalomtól. A betegek is sokféleképpen írják le a fájdalmat, van akinek ég, vagy lüktet de kialakulhat nehézláb-érzés is. Van, hogy olyan neurológiai tünetek is csatlakoznak a fájdalomhoz mint a gyengeség vagy a zsibbadás. A fájdalom okát sokszor az alsó végtagokban lehet keresni de gyakori lehet a gerinc eredetű probléma is.


A lábfájdalmat eredőtől függően sokféleképpen többféle módon is le lehet írni.

 

Nézzük melyek a lábfájdalom leggyakoribb típusai:


Égő és éles fájdalom: Ez az érzés élesen szokott jelentkezni az alsó gerincszakaszból. Akár az is előfordulhat, hogy az égő érzés csak egyes szakaszokban bukkan fel és érinti a lábfejeket is. Ezt az érzést olyan kifejezésekkel írják le mintha hasonlítana az enyhe áramütéshez. Az is kiderülhet, hogy a fájdalom az alsó gerincszakasz irritációjának köszönhető és akár isiász is állhat a probléma mögött.


Zsibbadás: A lábzsibbadást már biztosan mindenki tapasztalta amikor hosszú ideig olyan pózban ül, hogy a láb nem kap vérkeringést. Kellemetlen érzés ugyanis ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget és a nyomást sem. Ehhez hasonló érzés amikor a gerinc problémája miatt zsibbad a láb, csak az a probléma, hogy ilyenkor tartósan van jelen a zsibbadás és nagyon elrontja a mindennapokat. Lehetetlenné válik a járás és az autóvezetés is. Az érzés az enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig kiterjedhet.


Gyengeség: A gyengeséget vagy a nehézláb érzést általában a mozgás váltja ki. Ez az érzés olyan, hogy szinte húzni kell a lábat mert nem megy a gyorsan járás. Különösen nehéz a lépcsőzés a lassú reakciók miatt. Érdekesség, hogy a gyengeségtől szenvedő betegek nem tudják forgatni a bokájukat, nem tudnak lábujjhegyen vagy a sarkukon járni. Érdemes megemlíteni, hogy a gyenge láb érzés, vagy nehézláb érzés zsibbadással együtt járhat.


Állandó fájdalom: Az állandó fájdalom nem egy tipikus lábfájdalom, de akár a láb fájdalma is kísérheti. Általában csak az egyik oldalon jelentkezik, sokszor izomgörcsnek és gyöki fájdalomnak is szokták nevezni.  
A kezelés csakis akkor kezdődhet el ha felállították a pontos diagnózist.

 

Az alsó lábszár zsibbadása sok különböző okból adódhat, és a kezelés módja az alapvető októl függ.

 

Rossz testtartás vagy nyomás: A nem megfelelő testtartás könnyedén vezethet a láb fájdalom és zsibbadás kialakulásához. A hosszú ideig egy helyben történő állás vagy ülés, a lábak keresztbe tétele, vagy a lábak nyomása (például egy rosszul beállított szék) vezethet lábszár fájdalomhoz, illetve a lábszár zsibbadásához. Ilyen esetekben elég lehet a testtartás vagy a nyomáspont megváltoztatása.

 

Idegszorítás: A gerincvelőben vagy a lábakban futó idegek szorítása is okozhat zsibbadást. Ez lehet például porckorongsérv vagy más idegrendszeri probléma. 

 

Érbetegségek: Az érszűkület vagy más érbetegségek is okozhatnak zsibbadást a lábakban. Érdemes kivizsgáltatni, hogy az érrendszeri állapot rendben van-e.

 

Dohányzás: A dohányzás számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve az érrendszeri problémákat is, amelyek befolyásolhatják a lábak vérkeringését és zsibbadását.

 

Vitaminhiány vagy idegkárosodás: Bizonyos vitaminok, például a B-vitaminok hiánya idegkárosodást és zsibbadást okozhat.

 

Cukorbetegség: A magas vércukorszint hosszú távon idegkárosodást okozhat, ami zsibbadáshoz vezethet.A lábfájdalom leggyakoribb típusai