Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Általános dolgok a visszérről amiket tudnod kell!

2023. 01. 31. 11:02:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

 

A visszér egy vénás rendszeri betegség, amely a vénákban jelentkezik. A vénás rendszer az élő szervezeteknek szükséges vér áramlásának egyik része, amely segít a vérnek a szívtől a test más részeinek felé, és vissza a szívbe való áramlásában. A visszér a vénás szelepek meggyengülésének következménye, ami a vénákban növekvő nyomáshoz vezet, és megduzzadáshoz.
 

A visszér leggyakrabban a lábakban jelentkezik, mivel ez a testrésznek nagy nyomást kell elviselnie mindennapi tevékenységeink során, például álló vagy ülő helyzetben, járás közben. A visszér a lábakban megjelenő vénák kiemelkedését okozhatja, ami fájdalmas és kellemetlen lehet. A visszér más testrészeken is előfordulhat, beleértve az arcon, a szemek körül, vagy a rektum területén.
 

Általános dolgok a visszérről amiket tudnod kell!


A visszérnek többféle típusa létezik, amelyek különböző jellemzőkkel és tünetekkel rendelkeznek. Az alábbiak a leggyakoribb visszér típusok:

 

Primer visszér: Ezen a visszér típuson belül a vénák nem működnek megfelelően, és a vénás szelepek nem tudják tartani a vér áramlását. A primer visszér a legtöbb esetben öröklődik, és a vénák megvastagodása, megduzzadása és kiemelkedése következik be.
 

Másodlagos visszér: Az ezen visszér típus oka a vénás rendszer meglévő betegségei, például a trombózis. Az ezen visszér típus tünetei hasonlóak a primer visszér tüneteihez, és kialakulhatnak, amikor a vér stagnál a vénákban.

 

Perforáló visszér: A perforáló visszér a vénákban lévő kis vénák elzáródásával jár. Az ezen visszér típus tünetei fájdalom, duzzanat, és bőrpír.

 

Szövődményes visszér: Az ezen visszér típus a vénás szelepek meggyengüléséből ered, ami a vénákban növekvő nyomáshoz vezet, és megduzzadáshoz. Az ezen visszér típus tünetei fájdalom, duzzanat, és a vénák látható kiemelkedése.

 

Komplikált visszér: Az ezen visszér típus a vénás rendszer meglévő betegségeinek szövődménye, például a trombózis, vagy a vénás elzáródás. Az ezen visszér típus tünetei fájdalom, duzzanat, bőrpír, és a vénák látható kiemelkedése.

 


A visszér típusai.


A visszér kialakulásának több oka lehet, beleértve a magas vérnyomást, az álló foglalkozásokat, az öröklődést, a terhességet, a súlygyarapodást, és az életkort. Az állandó álló helyzet a vénás szelepeket könnyen megterheli, és a vér visszafolyásához vezet. A terhesség alatt a méh növekedése növeli a hasi nyomást, ami a lábak vénáinak megterheléséhez vezet.

 

A visszér tünetei közé tartoznak a lábak duzzanata, fájdalom, végtaggyengeség, fáradtság, fényes bőr, vérzések a bőrön, és a vénák látható kiemelkedése. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy megállapítsák a visszér okát.
 

A visszér kezelése magában foglalhatja a kompressziós harisnya viselését, ami csökkenti a vénás nyomást és segít a vér áramlásában. Más kezelési lehetőségek közé tartoznak legrosszabb esetben a vénás műtétek, például a visszér eltávolítása vagy a vénás szelepek javítása, gyógyszeres kezelés, például vénás gyulladás csökkentő gyógyszerek, és az életmódváltás, például a testmozgás, a testsúlycsökkentés valamint a gyógynövényes balzsamok használata.

A visszér kezelési módjai.