Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minőségi alvás nyáron - Mutatjuk mire figyelj oda!

2023. 04. 04. 08:49:00 hillvital.hu

Általában nyáron a nagy melegben mindenkinek vannak alvászavarai, de olyan is van, akinek javul a stressz és a nyári terhelés csökkenése miatt.
 

Ha nyaralni megyünk, akkor az új hely miatt 1-2 napig nem alszunk jól.

Viszont ha az idegen helyen azonnal javul az alvásunk az otthonihoz képest, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy otthon valamilyen körülmény nem megfelelő. Az átlagalvás ideje olyan 6.5 és 7.5 óra között van, ám a túl kevés (5 óra alatt) és a túl sok (10 óra felett) sem egészséges.

 

Nemcsak az idő számít, hanem a minőség is.

Ha éjszaka forgolódunk, felébredünk, vagy légzési zavaraink vannak, mindenképpen fel kell tárni az okát. Ezeket a problémákat okozhatja testi betegség (magas vérnyomás, hormonbetegség), de nyilván lelki eredetű is lehet (stressz, depresszió, szorongás). A nyugat-európai kultúrákban nem szoktak sziesztázni, pedig a normál bioritmushoz tartozik egy másfél órás ebéd utáni pihenés. A nap többi részében nem ajánlott aludni, mivel ezek rosszabbá tehetik az éjszakai alvást.
 

Tippek a nyugtató alváshoz nyáron is.

 

Használjunk sötétítőfüggönyt vagy redőnyt.
 

Az időzónánkat tekintve olyan helyzetben vagyunk, hogy nyáron már reggel 4 órakor is világos van. Ez a pihentető alvás szempontjából rossz számunkra, ugyanis a világos fény az egyik biztos módja annak, hogy felkeljünk álmunkból. Az ilyen esetek elkerülése miatt, fontos hogy vagy húzzuk be a sötétítő függönyt vagy engedjük le a redőnyt.
 

Sajnos azonban van, hogy a kettőt egyszerre kell alkalmazni, ugyanis már egy apró, beszűrődő fény felvillanása is a szemünkbe süthet. Ezért ennek az elkerülése miatt a legbiztonságosabb, ha leengedjük a redőnyt és behúzzuk a sötétítőt is, valamint amennyire tudjuk áramtalanítjuk a szobát. Ez szintén fontos, hiszen nem csak a nap, hanem esetleg egy felvillanó led is könnyedén a szemünkbe süthet. Azonban ha nem akarunk ennyit vesződni ezzel, akkor érdemes kipróbálni a szemmaszkot.

 

Ne klímázzunk este, azonban hűtsük le magunkat.

Ha klímát akarunk használni, akkor azt lefekvés előtt, a szoba lehűtésére alkalmazzuk. Estére viszont kapcsoljuk ki.
 

Nyári alvás minősége.