Menü

Az aranyér kezelése krémek és házi módszerek segítségével

Az aranyeresség legjellemzőbb tünete a székelés közbeni fájdalom, valamint az esetleg fellépő vérzés.

Az aranyér tünetei

- duzzanat, csomó a végbél környékén

- fájdalmas székelés

- fájdalom ölés, vagy akár álló testhelyzetben

- viszketés a végbél környékén

- hosszú ideig fennálló székrekedés

Az aranyér okai

Az aranyér a végbél környéki artériák és vénák találkozási pontjának túlzott nyomásterhelése miatt alakul ki. Létrejöttét felgyorsítja a kötőszövetek gyengesége, ami az életmód és alkati tényezők is befolyásolhatnak.

A vénás nyomás növekedését és a végbél környéki kötőszövetek gyengülését az alábbiak válthatják ki:

Székrekedés

Hasmenés

Elhízás

Munka

Sport

Erőlködéssel járó köhögés

Terhesség

Kötőszövet gyengesége

Az aranyér fajtái

Elhelyezkedéstől függően kétfajta aranyeret különböztethetünk meg.

Belső aranyér: a belső aranyeret korai stádiumban nem lehet látni, valamint érezni sem. Jelenlétét az időnként feltűnő kis mennyiségű vér jelzi a WC-ben vagy a WC papíron. A vérzés oka gyakran az, hogy a kemény széklet megsérti az aranyér által a végbél üregébe domborított nyálkahártya felszínét. Abban az esetben ha maga az aranyér is sérül akkor az nagyobb vérzéssel is jár.

Az erőlködés hatására a belső aranyeres csomó előreeshet és kibújhat a végbélnyíláson. Ez ilyenkor nagy fájdalommal, viszketéssel, illetve néhány esetben akár erős vérzéssel is járhat. Az előreesett aranyér finoman visszahelyezhető a végbélbe, azonban ez még nem szünteti meg az aranyerességet.

A belső aranyerességet négy stádiumba sorolhatjuk.

I. stádium: mérsékelten megnagyobbodott és vérzékeny

II. stádium: kiforduló de spontán visszahúzódó aranyér vérzéssel

III. stádium: vérzékeny, kiforduló aranyér amely spontán nem húzódik vissza, viszont kézzel visszahelyezhető

IV. stádium: állandó kifordult állapotban lévő aranyér, amely nem helyezhető vissza.

Külső aranyér: a külső aranyér már általában kialakulása során panaszt okoz. Kellemetlen, viszket majd később fájdalmassá is válik. Mivel vékony bőr fedi őket, ezért ellenállóbb és kevésbé hajlamos a vérzésre. Ugyanakkor ha a kitágult erekben a véráramlás nagyon lelassul, akkor trombotizálhat is amely viszont már igen nagy fájdalommal és gyulladással jár.

Aranyér csomó kezelése

Ha az aranyér begyullad és a benne lévő vér megalvad, akkor fájdalmas, kemény duzzanat, csomó jelenik meg a végbélnyílásban vagy azon kívül. Ezek a csomók harmadik stádiumban még visszahelyezhetőek, azonban már negyedik stádiumba lépve ez sem lehetséges. Aranyér csomóra krém használata kevésbé ajánlott, hiszen nem csak rendkívül fájdalmas de egyben nagyon érzékeny is. Harmadik stádiumú aranyér esetén javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy megkezdődhessen a kezelés és elkerülhető legyen a negyedik stádium. Abban az esetben ha negyedik stádiumú aranyér áll fenn, tehát rendkívül fájdalmas, gyulladt és érzékeny, akkor azonnal orvoshoz kell vele fordulni. Sajnos ez nem kezelhető egyszerű házi módszerek segítségével, valamint az elhanyagolás további súlyos problémákat is okozhat.

Az aranyér házi kezelése

Az aranyér fájdalom csillapítása házi módszerek segítségével is történhet egy bizonyos szintig. Ezek közül felsorolunk néhányat, melyet érdemes megemlíteni.

Meleg vizes ülőfürdő. Az ülőfürdőt naponta többször is kipróbálhatjuk a tünetek enyhítésére.

Hideg víz és jegelés. Külső aranyér esetén alkalmazhatunk hideg vizes borogatást, vagy jegelhetjük a végbélnyílás körüli területet. Az aranyér jegelése estén figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a bőr felszínére tegyük a jeget. Használjunk valamilyen textilt.

Nedves törlőkendő. Ha érzékeny külső aranyérrel szenvedünk, akkor ne használjunk száraz WC papírt. Helyette nyugodtan alkalmazhatunk babapopsi-törlőt vagy nedves törlőkendőt is.

Mindemellett a higiénia nagyon fontos. Javasolt minden székelést követően meleg vízzel megmosni a végbélnyílás környékét. Ha alaposan megszárítottuk akkor az aranyér duzzanatra használhatunk különböző aranyér kenőcsöt, melyek segíthetnek az aranyér zsibbasztása, fájdalom enyhítése során.

Gyógynövényes krém aranyérre

Igaz, hogy aranyér ellen házilag kenőcs is készíthető, azonban ha aranyér ellen krém, vagy kenőcs használata mellett döntünk, akkor javasolt inkább a direkt erre készített és kifejlesztett aranyér elleni kenőcsöket használni. Szerencsére ha aranyérre krémet szeretnénk alkalmazni, akkor rengeteg opció közül választhatunk. A legtöbb esetben a külső aranyér kenőcs vény nélkül kapható. Ennek köszönhetően már szabadon választhatunk a krémek között.

Belső aranyér gyulladásra krém helyett a legtöbb esetben az orvos szájon át szedhető gyógyszert, vagy kúpot ír fel kezelésként. Szintén kúpot írhatnak fel aranyér görcsre, valamint további belső aranyér esetén fellépő problémára is.

Az aranyér kezelése céljából alkalmazandó krémeket összetételük alapján két csoportra oszthatjuk.

Mesterséges

A mesterséges összetételű aranyér krémek a bennük lévő összetevőknek köszönhetően hosszú távú alkalmazásuk kellemetlen mellékhatásokkal járhat.

Természetes

Az aranyér kezelése gyógynövényekkel azaz természetes hatóanyagok segítségével is történhet. Ezek nagy előnye, hogy hosszú távú alkalmazásuk esetén sem járnak kellemetlen mellékhatásokkal.

Az Aurumflex krém egy gyógynövényes balzsam, amely vény nélkül kapható.

Magas gyógynövényes hatóanyag tartalmának köszönhetően kifejezetten jól alkalmazható külső aranyér viszketésre, fájdalom, valamint gyulladás csökkentésére. A benne lévő hatóanyagok jótékony hatással vannak az erekre, valamint a vénákra is. KATTINTS IDE és tekintsd meg a részleteket a balzsamról!

Aranyér tályog

Az aranyér tályog, avagy végbéltályog az ánusz területén keletkező fájdalmas, duzzadt állapot, amely magas testhő emelkedéssel jár. A tályog az úgynevezett periproktális mirigy gyulladásának terjedése okozza, amely egy gennyes üreget hoz létre a belső és külső záróizom között. A gyulladás csökkentésére alkalmazhatunk aranyér tályogra krémet, azonban a spontán kifolyó genny a fájdalom megszűnését és a láz csökkenését eredményezheti. Amennyiben ez a spontán kifolyás nem történik meg, akkor mindenképp orvoshoz kell vele fordulni.

Az aranyér kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés