Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Aszalt gyümölcsök karácsonyra!

2019. 12. 17. 09:31:00 Veress Máté - HillVital

Az év bármelyik szakaszában lehet fogyasztani aszalt gyümölcsöt de mégis a téli és karácsonyi időszak hozza meg hozzá a kedvet.

Az aszalás és a szárítás az egyik legősibb tartósítási módszer.

A gyümölcsök, zöldségek és fűszerek tele vannak nedvességgel ez jelenti a frissességüket is. A begyűjtésük során egy bomlási folyamat indul el amelyekhez az enzimek a nedvességet használják fel. Ha a nedvességtartalmat csökkented, akkor a zöldség és gyümölcsfélékben megáll a romlás.

Amikor a gyümölcsök kiszáradnak, a külsejük teljesen megváltozik (ráncosak lesznek és sokkal kisebbek is lesznek), de a beltartalmi érték sűrűbb lesz. Az aszalt gyümölcsöket sokkal koncentráltabb cukor, vitamin és ásványianyag tartalom jellemzi ezért nagyon jók téli vitaminpótlásra vagy a sütemények ízesítésére is. Egy jó példa, hogy az aszalt áfonya, szőlő és a szilva sokkal több antioxidánst tartalmaz mint a friss gyümölcsök.

Az aszalás és a szárítás nagyon egyszerű, de mégis oda kell figyelni 3 fontos elemre.

A gyorsaság annyit jelent, hogy a leszedés után rögtön el kell kezdeni aszalni. A hőmérséklet azt jelenti, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek különböző hőmérsékleten aszalódnak meg. Az utolsó a szellőzés ami azért fontos, hogy kipárolgó szellőzés hamar elillanjon.

Az üzemekben manapság kén-dioxidot szoktak használni ami segíthet megőrizni a gyümölcs ízét és az eltarthatóságát is. A boltban megvásárolt termékek csomagolását érdemes elolvasni mert tartalmazhat akár szorbinsavat is színezékeket is. Ezek sajnos okozhatnak akár allergiás reakciókat is.

A kandírozás is a karácsonyhoz tartozik
.

A kandírozás azt jelenti, hogy a gyümölcsöt magas cukortartalmú oldatban felfőzik, ezután kiszárítják és míg a cukor kikristályosodik addig a víz helyét átveszi a cukor a gyümölcsben.
Nagyon sokféleképpen fel lehet használni az aszalt és a kandírozott gyümölcsöket. Ízesíteni lehet velük a müzliket is. A gyümölcskenyerek és a karácsonyi kalácsok nélkülözhetetlen hozzávalói. A forralt bort és a puncsot is fel lehet dobni aszalt szilvával. Az aszalt szilva és a barack gyakori töltelék lehet egyes húsételekben.

Tehát mindenképpen megéri aszalni, kandírozni vagy kész terméket vásárolni.

Finom aszalt gyümölcsök karácsonyra.