A C-vitamint két változata ismert mégpedig az L-aszkorbinsav és a D-aszkorbinsav. Elég nagy különbség van a kettő között.
Az a különbség, hogy a molekulák meghatározott helyén az atomok teljesen más irányba kapcsolódnak össze, ezért nem lesz azonos a hatás és a működés. Esetleg ha valaki nem tudná, az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai neve amit nagyon sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Képes meggátolni a szabadgyökök kialakulását, éppen ezért ez egy természetes antioxidánsnak számít.
A C-vitamin részt vesz a sejtek oxigénfelvételében valamint a kollagén képződésben is, a kollagén pedig a csontok és a porcok felépítéséhez szükséges. Nagyszerűen erősíti az immunrendszert és a vas felszívódását is javítja.
Tehát nagyon fontos megjegyezned:
A C-vitamin természetes neve: Aszkorbinsav vagyis L-aszkorbinsav
A C-vitamin mesterséges neve: Izo-aszkorbinsav vagyis D-aszkorbinsav
A D-aszkorbinsav az aszkorbinsav olyan változata ami nem létezik a természetben. Az izo-aszkorbinsav nem rendelkezik semmiféle vitaminhatással ez érdemes tudni. Ez is rendelkezik viszont tartósító hatással, meggátolja az ízromlást. Meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok létrejöttét. Keverékekben nagyon hatásos lehet ez is az antioxidánsok felerősítésében.
Általában az a leghatékonyabb ha zöldségből vagy gyümölcsből jutsz hozzá az aszkorbinsavhoz mivel az a leghatékonyabb. Nagyon sok aszkorbinsav található a csipkebogyóban, a paprikában, a citrusfélékben és a kiviben is. Ha viszont mégis aszkorbinsavat vásárolsz, akkor mindenképpen az L-aszkorbinsavat válaszd mivel annak van tényleges hatása nem úgy mint a D-aszkorbinsavnak.
Az aszkorbinsav hiánya súlyos betegségeket okozhat, például a skorbutot, amely a kollagén hiánya miatt a vérzésekkel és a bőr és a fogak sérüléseivel járhat. A szervezetben magas szinten jelenlévő aszkorbinsav mennyiség azonban sem nem biztosítja a betegségek teljes körű megelőzését. Az aszkorbinsavat gyakran táplálékkiegészítők formájában szedik, és a táplálékkal történő bevitele is fontos, mivel a test nem tudja tárolni, így folyamatosan szüksége van rá. Az aszkorbinsavat sokféle élelmiszerben megtalálhatjuk, például citrusfélékben, paprikában, paradicsomban, bogyós gyümölcsökben, spenótban és brokkoliban.