Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztigmatizmus jelentése és jellemzői

2023. 09. 18. 13:24:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztigmatizmus egy szemészeti probléma, amely befolyásolja a szem látását. A fő jellemzője az, hogy a szemek nem képesek megfelelően fókuszálni a fényt a retinára (a szem hátulsó részére), ami zavaros vagy homályos látást eredményez.
 

Az asztigmatizmus két fő típusa létezik: az astigmia egyenetlen görbületét okozó keratoconus és az általánosan öröklött lencse vagy szaruhártya deformitása. Az asztigmatizmus lehet veleszületett vagy kialakulhat az élet során, és lehet enyhe vagy súlyos.
 

Az asztigmatizmus fő jellemzője, hogy a szem optikai középpontjai nem egy síkban helyezkednek el, hanem eltolódnak egymáshoz képest. Ez azt eredményezi, hogy a fény nem pontosan egy pontban fókuszálódik a retinán, hanem elterül, ami homályos vagy torz látást eredményez. Leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknél a szaruhártya vagy a szemlencse alakja nem megfelelő, és nem szabályosan görbült. A szaruhártya általában egyenlőtlenségeket mutat, amelyeket hosszirányban és keresztirányban is észlelni lehet.

Szemüveg használata.


Az asztigmatizmus tünetei a következők lehetnek:

 

Homályos vagy elmosódott látás távol és közelben is.
 

-Ködös vagy torz látás.

-Szemfáradtság és fejfájás, különösen olvasás vagy képernyő előtti munka közben.

-Gyakori szemviszketés vagy irritáció.

-Gyakran kell olvasószemüveget vagy kontaktlencsét cserélni.
 

Az asztigmatizmust általában szemvizsgálat során diagnosztizálják. A szemész speciális eszközökkel, például phoropterrel, méri meg a látásélességet és a szaruhártya vagy a lencse görbületét. Az asztigmatizmus korrigálására többféle lehetőség is van, például:
 

Szemüveg: Szemüveggel lehet korrigálni. A szemüveglencsék speciálisan kialakítottak a szaruhártya vagy a lencse alakjának korrekciójára.
 

Kontaktlencsék: További lehetőség a kontaktlencsék viselése, amelyek ismét speciálisan kialakítottak az asztigmatizmus kezelésére.
 

Szaruhártya műtét: Bizonyos esetekben a szaruhártya műtét (például LASIK vagy PRK) is hatékony lehet az asztigmatizmus korrigálására, bár nem mindenki számára ajánlott.
 

Az asztigmatizmus kezelése a látásproblémák jellegétől, súlyosságától és a beteg preferenciáitól függ. Fontos rendszeresen szemészeti ellenőrzéseken részt venni, hogy az asztigmatizmus kezelése és látásélesség fenntartása érdekében megfelelő lépéseket tehessünk.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon az asztigmatizmus. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.

Kontaktlencse használata.