Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Meddig egészséges az alkoholfogyasztás? Választ adunk!

2022. 03. 18. 14:04:00 hillvital.hu

Az ember –ha nagyon akar-, mindig talál alkalmat az ivásra.
 

Ha jókedve van, azért iszik, ha bánatos, azért nyúl a pohár után. Alkalom is akad bőven. Névnap, szülinap, esküvő… és így tovább.
 

Ezzel nem is lenne baj. De meddig nevezhető egészségesnek az alkoholfogyasztás, ha egyáltalán annak nevezhető?
 

Az alkoholfogyasztásban nincs kivetnivaló, amíg a fogyasztás nem lép túl egy határt.
 

De hol az a határ?

Ez egyénenként változó. Mindenkinél más és más kockázattal jár az ivás. Van, aki egy kis mennyiséggel is árt az egészségének. Mások sokat isznak, mégis magas kort érnek meg. Ez az ember genetikai állományától függ. 

Az alkoholfogyasztása hatásai.

 

Mégis mennyi az a mennyiség, amelyet kockázat nélkül elfogyaszthat az ember?

Szakértők szerint a férfiak 30 g, a nők 20 g alkoholt fogyaszthatnak nagyobb kockázat nélkül. A férfiak esetében ez 2 és ½ dl bort, vagy fél liter sört jelent naponta. A függőség kialakulásában szerepet játszhatnak öröklődési tényezők, valamint lelki és környezeti hatások A folyamatosan fogyasztott nagyobb mennyiség növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a köszvény és a májzsugorodás kialakulásának kockázatát.

Az idegekre, az izomzatra az alkohol még kis mennyiségben is ártalmas lehet. Az agynak sem használ az alkohol. Háttérbe szorítja az ésszerű gondolkodást, csökkenti a koncentrációs képességet, növeli a depresszióra való hajlamot.

De van egészséges alkoholfogyasztás is.

Néha egy – egy kis pohár vörösbor kimondottan jót tesz a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek. De gyulladáscsökkentő hatása is van, sőt a vörösbor jótékonyan hat az emésztőrendszeri megbetegedésekre, a gyomor- és bélgyulladásra is.  Ezeken kívül remek antioxidáns, s kedvezően hat a vérszegénységre. De csak a kiváló minőségű vörösbor, s ami a legfontosabb: mértékkel! 

 

Tudj meg néhány dolgot az alkoholfogyasztásról.