Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az aranyér enyhítése természetes megoldásokkal

2024. 04. 30. 09:38:00 Hillvital

Az aranyér sajnos egyre gyakoribb probléma, amely a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel akár meg is előzhető.

 

Mik a leggyakoribb aranyér tünetek?
 

Az aranyér tünetek igen jellemzőek, ezért általánosságban a következők igazak:
 

- Székeléskor fellépő pecsételő vérzés. A friss megjelenhet a WC papíron vagy a kagylóban is.

- Viszketés az altesten, amely akár igen erős is lehet.

- Véres széklet. Ebben az esetben igen gyakran fordul elő, hogy az alvadt vér sötétbarnás-feketés színűre változtathatja a székletet.

- Váladékozás, nyálkás bevonatú széklet.

- Hosszabb ideig fennálló szorulás, székrekedés.

- Fájdalom, amely lehet tompa vagy akár nyilalló is.

 

Hogyan lehetséges az aranyér kezelése házilag? 

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan kezelhető az aranyér házilag, érdemes szót ejteni arról, hogy hogyan alakul ki. A székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt nő a vénák falára nehezedő nyomás. Ez idővel túltágítja a vénákat, melyek sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásokra. A nagy fokú tágulás lassítja a véráramlást, amely növeli a vénában a vér pangását.

A rendszeres hasprés és az erőlködés egyéni adottságoktól és genetikától is függ, hogy kinél váltja ki az aranyeres panaszokat, azonban szoros összefüggésben van az életmóddal és a munkával.

 

Megfelelő étkezés

A megfelelő étkezéssel rendkívül sokat tehetünk az aranyér megelőzéséért, de a már kialakult aranyér esetén is rendkívül sokat segíthet. A rostban gazdag ételek fogyasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a széklet könnyebben távozzon. Ennek köszönhetően nincs erőlködés székeléskor. Ilyen ételek lehetnek például a hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek a lenmag vagy a zab is. A megfelelő folyadékfogyasztás is rendkívül fontos, így arról sem szabad megfelejtkezni. Ha a belső aranyér kezelése a cél, akkor a megfelelő étkezés, és a folyadékbevitel bizony rendkívül fontos feladat! Sajnos gyors megoldás nem létezik aranyérre!

 

Ne tartsuk vissza

Aranyeresként rendkívül fontos, hogy ne tartsuk vissza a székletet. Ha nagyon szükséges, akkor is csak rövid ideig. Ehhez érdemes a napi rutint kialakítani, melyhez a szervezet képes igazodni. Ugyanakkor abban az esetben ha nem járunk sikerrel, fontos hogy ne erőlködjünk, ugyanis ezzel még többet árthatunk!

 

Aranyeres fürdő

Ha az idő engedi akkor naponta 2-3 langyos fürdőt is vehetünk, amely elsősorban székelést követően javasolt végezni. Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró! Ilyen esetben alkalmazhatunk ülőfürdőkhöz is adható gyógynövényeket, mint például a kamilla. Az érzékeny területet óvatosan töröljük meg, amely ha nagyon érzékeny, akkor hajszárítót is használhatunk a szárítására. A külső aranyér kezelése házilag gyakran ülőfürdők segítségével zajlik. Aranyeres fürdő esetén alkalmazhatjuk a cickafarkfüvet, körömvirágot, illetve a kamillát is.

 

Legyen szó akár külső vagy belső aranyérről, egyes vitaminok rendkívül fontosak lehetnek. Ezek a C-vitamin, amely hatással van az érfalak rugalmasságára. Az E-vitamin, amely a sejtfalak állapotának fenntartásában játszik szerepet, valamint a cink is megemlíthető mint egy fontos nyomelem.

 

"Mit tegyek ha vérzik az aranyerem?" avagy mi a teendő ha az aranyér vérzik?

Vérző aranyér esetén nem kell rögtön megijedni. Sajnos a legtöbb esetben az aranyeres panaszokat vérzés is követi, melyet gyakran a wc papíron vagy kagylóban vehetünk észre. Ilyenkor viszont fontos, hogy a higiéniára odafigyeljünk, azaz ne fertőződjön el az aranyér!

 

Meddig vérzik az aranyér?

Különböző esetekben változó lehet az időtartam, azonban a legtöbb esetben csupán néhány percig áll fenn a vérzés. Ugyanakkor ha súlyosabb esetről van szó, amely nagyobb vérzéssel jár, érdemes kezelőorvosával egyeztetni!

 

Segíthet-e a fokhagyma aranyér ellen?

A fokhagyma tulajdonságai között szerepelhetnek olyan anyagok, mint az allicin, amelynek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai vannak. Ezek a tulajdonságok elméletileg segíthetnek csökkenteni az aranyérrel járó gyulladást és kellemetlenségeket. Ugyanakkor kúpként történő alkalmazása nem javasolt, hiszen nagyon kellemetlenül csíp.

 

Lehetséges-e a külső aranyér visszahúzódása?

Sajnos ez az állítás helytelen. Pontosabban ugyanis a belső aranyér a 3. stádiumban kifordulhat, de ez nem jelenti azt, hogy külső aranyérről van szó. Ugyanakkor a belső aranyér ezen stádiumában a kifordult aranyér visszahelyezhető. Ez csak a 3. stádiumban igaz, a 4. stádium esetén már nem helyezhető vissza. Ha nem találkoztunk még ilyen problémával, és most szembesülünk vele először, akkor célszerű a kezelőorvosunkhoz fordulni vele.

 

Mi húzza vissza az aranyeret?

Ha valóban külső aranyérről van szó, akkor előfordulhat egy olyan eset, amikor a vérrög nem felszívódik, hanem a feszülő bőr elhalása miatt kireped és néhány nap alatt kiürül. Ez a folyamat magától megy végbe, azonban rengeteg fájdalommal járhat. Mivel a kiürülés időszakában barnás váladék és véralvadék ürül ki, ami egyáltalán nem higiénikus, így fenn áll a fertőzés veszélye. Ilyenkor rendkívül fontos a megfelelő tisztálkodás.

 

Mi a trombotizált külső aranyér?

A trombotizált aranyeret más néven rögösödött aranyérként is ismerhetjük. A vénás tágulat a végbélen kívül helyezkedik el és bevérzik, az megtelik vérröggel. EZ rendkívül feszítő és egyben nyomó érzést is kelt, ugyanis a bőr feszül a vérrög felett, a vérrög pedig nyomja az alatta lévő szöveteket. Együtt járhat viszketéssel, égető érzéssel, vérzéssel, valamint az ülés, állás és a járás nehezítésével is. A feszülés a bőr nyúlásával lassan megszűnik, a vérrög pedig feloldódhat. Ennek a folyamatnak a lefutási ideje akár 2-4 hét is lehet.

 

Mi a legjobb aranyér kenőcs? 

Aranyérre kenőcs, illetve balzsamok vagy krémek alkalmazása is lehetséges. Ezek lehetnek vény nélkül kapható gyógynövény tartalmúak, illetve orvos által felírt szteroid tartalmúak is. Ha tehetjük, akkor ragaszkodjunk a szteroid nélküli krémekhez. Mielőtt azonban bármit is választanánk azt érdemes tudni, hogy aranyér krém használata csak külső aranyér esetén javasolt. Belső aranyér jelenlétekor inkább a kúp használata ajánlott!

 

A külső aranyér gyógyulási ideje

Az aranyér gyógyulási ideje személyenként változhat, és számos tényezőtől függ, beleértve az aranyér súlyosságát, a kezelés típusát, az egyéni egészségi állapotot és életmódot. Általánosan elmondható, hogy az enyhe esetek esetében, ahol csak diéta- és életmódváltoztatásra van szükség, valamint esetleg gyógyszerekre, a tünetek gyorsan enyhülhetnek, néhány nap vagy hét alatt.

 

Aranyeres panaszokkal küszködő nő.

 

Mi a teendő ha a külső aranyér kifakad?

Az aranyér kifakadása rendkívül kellemetlen és fájdalmas lehet, így ilyenkor különösen fontos, hogy a megfelelő kezelés miatt azonnal orvoshoz forduljunk.

 

Mit tehetünk mielőtt orvoshoz fordulunk?

Tisztítás: Az érintett területet óvatosan, de alaposan mossuk meg langyos vízzel és enyhe szappannal. Kerüljük az irritáló vagy illatosított szappanok használatát.

Jegelés: A jégcsomag használata segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat. Csomagolj egy kevés jégkockát tiszta ruhadarabba, majd helyezd az aranyér környékére. Ügyelj arra, hogy ne közvetlenül érjen a jég a bőrhöz, mert fagyási sérüléseket okozhat.