Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tényleg egészséges az aszalt gyümölcs?

2020. 12. 14. 15:37:00 Sági Zsolt - HillVital

Ahhoz, hogy megtudd a választ a kérdésre először meg kell ismerned magukat az aszalt gyümölcsöket.

Ha megtudod, hogy milyen hatásokkal rendelkeznek az aszalt gyümölcsök, akkor rögtön megkapod a választ.

Az aszalás során a friss gyümölcs víztartalma jelentősen lecsökken.

Megfelelő tárolás mellett, adalékanyag nélkül is nagyon hosszú ideig megőrzi az ízét és az állagát, találhatóak a boltban olyan aszalt gyümölcsök is amelyek tartalmaznak kémiai tartósítószereket. Az ilyen termékeknek az a lényege, hogy a gyümölcs színe és tartóssága még tovább maradjon meg.

Ha nem akarunk vegyszerekkel teli aszalt gyümölcsöket fogyasztani, akkor akár otthon is lehet készíteni aszalt gyümölcsöt.
Az aszalt gyümölcsök megőrzik a friss gyümölcsben található vitaminok és ásványi anyagok szinte teljes részét. A fogyasztása kielégíti az édesség utáni vágyat is és helyettesíti a desszerteket. Az aszalt gyümölcsök a legjobbak székrekedésre, mivel nagyon magas a rosttartalmuk. Nagyon jó telítettségérzetet biztosítanak. A konyhában is sok területen felhasználhatóak mint például nagyon jó süteményekhez, kompótokhoz, müzlikhez vagy akár salátába is.

De hogy hogyan is kell aszalni?

Otthoni aszalás esetén mindenképpen be kell tartani ezeket a lépéseket.
- Össze kell gyűjteni az összes friss még épséges gyümölcsöket.
- Meg kell mosni őket alaposan, aztán szárazra kell törölni őket.
- A nagyobb darabokat fel kell vágni tetszésszerű darabokra. A magokat ha van bennük, akkor el kell távolítani.
- Az aszalást lehet végezni akár sütőben, kemencében, vagy ha jó idő van akkor szabad levegőn is. Addig kell aszalni olyan 60 fokon amíg a gyümölcs el nem veszti a víztartalmának a 80%-át, ez akár eltarthat 6 óra hosszától akár több napig is. Ha napon végezzük az aszalást, akkor többször is át kell mozgatni a gyümölcsöket. Akkor jó amikor már nem lehet belőle vizet kipréselni.

A kész aszalt gyümölcsöket akár 1 évig is lehet tárolni persze száraz, szellős és hűvös helyen. Tehát végezetül ha esetleg nem kaptál volna a cikk elolvasása közben a kérdésre, akkor eláruljuk, hogy az aszalt gyümölcs rendkívüli egészséges.

Tényleg egészséges az aszalt gyümölcs?