Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az asztma és a stressz kapcsolata

2023. 04. 21. 10:58:24 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légúti betegség, amely a hörgők gyulladását okozza, és azok összehúzódását eredményezi, ami nehezíti a légzést.

 

A stressz pedig az érzelmi, szellemi vagy fizikai terhelésre adott válaszként jelentkező testi és lelki reakciók összessége.

Az asztma és a stressz között szoros kapcsolat van, mivel az egyik befolyásolhatja a másikat. Az asztma súlyosbodhat stresszhelyzetekben, és a stressz is kiválthat vagy súlyosbíthat asztma tüneteket.

 

Az asztmás betegek esetében az érzelmi stressz és a szorongás hatására a hörgők még jobban összehúzódhatnak, ami az asztma tüneteinek fokozódásához vezethet.

 

Több mechanizmus is magyarázhatja az asztma és a stressz közötti kapcsolatot.

Az egyik ilyen mechanizmus a légzőrendszerben található idegvégződések érzékenységének változása a stressz hatására. A stressz fokozhatja az idegvégződések érzékenységét, ami fokozott hörgőösszehúzódást eredményezhet. Emellett a stressz hatására a testben felszabaduló stresszhormonok, például az adrenalin és kortizol, szintje is megemelkedhet, ami az asztma tüneteit súlyosbíthatja.

 

Emellett a stressz negatív hatást gyakorolhat az asztma kezelésére is.

A stressz hatására a betegek kevésbé lehetnek képesek betartani az asztma kezelésére vonatkozó gyógyszerek szedésére vagy az életmódváltoztatásokra vonatkozó előírásokat, például az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást. Ez pedig hozzájárulhat az asztma tüneteinek romlásához.

 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az asztma és a stressz közötti kapcsolat egyéni és változó lehet.

Nem minden asztmás betegnél okoz stressz asztma tüneteinek súlyosbodását, és nem mindenki reagál ugyanúgy a stresszre. Az egyéni érzékenység és a stresszkezelési mechanizmusok változhatnak személyenként.

Tehát, a stressz csökkentése és a stresszkezelés módszerei, például a relaxáció, meditáció, légzéstechnikák, testmozgás és más stresszcsökkentő technikák alkalmazása segíthet csökkenteni az asztma tüneteinek súlyosságát és gyakoriságát. Az egészséges életmód fenntartása, beleértve az egészséges étkezést, az elegendő alvást, és a testmozgást is fontos lehet az asztma és a stressz kezelésében.

 

Az orvosi kezelés és az asztma gyógyszerek betartása is kiemelten fontos.

Az asztmás betegeknek mindig konzultálniuk kell orvosukkal a megfelelő asztma terápiáról, beleértve az inhalációs szteroidokat és az asztma gyógyszereket, amelyeket az orvosuk ír elő. Az asztma megfelelő kezelése és a stresszkezelés kombinációja lehetővé teheti az asztma tüneteinek jobb kontrollálását és az életminőség javítását.

 

Fontos szempont az is, hogy az asztmás betegek számára támogató közeg és megfelelő kommunikáció is elengedhetetlen.

A stressz és az asztma kezelése során az érzelmi támogatás, a család, barátok, vagy akár egy szakember segítsége, például pszichológus vagy szociális munkás, fontos lehet a stressz kezelésében, az asztma terápiájának megértésében és annak betartásában.

Nehéz légzés, köhögés

 

Tartalomhoz tartozó címkék: asztma stressz stressz hatásai