Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az egészséges bélflóra

2020. 08. 06. 12:12:00 Sági Zsolt - HillVital

A bélflóránk már a születésünkkor jelen van, és kb. 3 éves korra alakul ki teljesen.

Úgyis fogalmazhatunk, hogy ekkorra már érett bélflórával rendelkezünk. Ezután pedig folyamatosan változhat a bevitt tápláléktól, az életmódunktól, a környezetünktől.

Mit tehetünk tehát bélflóránk egészségéért?

A bélflórát alkotó baktériumok legnagyobb része a vastagbélben található. Az egészséges bélflóra fenntartása fontos számunkra, ugyanis óriási szerepet játszik a gyomor – és bélrendszer megfelelő működésében, a nemkívánatos mikroorganizmusok elleni védekezésben. A bélbaktériumok különösen az antibiotikumokra, fertőtlenítőszerekre, a mezőgazdaságban használt vegyszerekre érzékenyek.

De sokszor csak antibiotikumos kúra után jut eszünkbe a bélflóránk védelme, pedig számtalan kórokozó leselkedik ránk. Ezen kívül a stressz és az alkohol is negatív hatással van a bérflóránkra.

Megfelelő, változatos étrenddel sokat tehetünk a védelmére.
Erre nagy szolgálatot tesznek a prebiotikumok és a fermentált (erjesztéssel készült) ételek. Természetes formában is találkozhatunk prebiotikummal: hagyma, fokhagyma, spárga, káposztafélék, csicsóka, zöld banán, articsóka. Fogyassz természetes béltisztítókat: a savanyú káposzta leve, füge, aszalt szilva, lenmag, mustármag, almaecet.

Mi válthatja ki a bélflóra károsodását?

Stressz
A folyamatos feszültségből adódó emésztési zavarok kialakulása, valamint az időhiány miatt gyorsan elfogyasztott ételek és az elhalasztott vagy kihagyott étkezések negatív hatásai rombolhatják a bélflóra egészségét.

Antibiotikumok
Sajnos az antibiotikumok abban az esetben se tesznek jót a bélflórának ha szükséges a szedésük valamilyen betegség miatt. Ilyenkor is kialakulhatnak emésztési problémák, mint például puffadás vagy hasmenés.

Helytelen étkezési szokások
A fenti esetekben is említve voltak már a helytelen étkezi szokások, így nem meglepő. A rendszertelen, kihagyott, kapkodó étkezések egyértelműen negatív hatással vannak a bélflórára. Emellett az egyes ételek is, mint például a puffasztó, zsíros, fűszeres, nehéz ételek, alamint szénsavas üditők mind károsíthatják a tápcsatornát, ezáltal pedig a bélflóra egyensúlyát is.

Vigyázzunk beleink egészségére, óvjuk a bélflóránkat!

Az egészséges bélflóra

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség